Chrupiąca,aromatyczna panierka a w środku soczyste i miękkie mięsko kurczaka to moja propozycja nie tylko na obiad,ale też na przyjęcie w gronie znajomych.Spróbujcie,z pewnością nie pożałujecie.
1kg - 1,5 kg pałek z kurczaka
Marynata:
- 6 łyżek oliwy
- 4 łyżki octu winnego
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki chili
Panierka:
- 1 szklanka bułki tartej
- 10 dag drobno startego parmezanu
- 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
Przygotować marynatę : obrać czosnek,przecisnąć przez praskę,dodać pozostałe składniki marynaty - dokładnie wymieszać.Umyte i osuszone pałki kurczaka umieścić w naczyniu,polać je marynatą,dokładnie natrzeć,przykryć i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny ( u mnie zawsze ok 5 godzin).
Przygotować panierkę: wszystkie składniki na panierkę dokładnie wymieszać.
Wyjętego z marynaty kurczaka dokładnie obtoczyć w naszej panierce,dociskając ją do mięsa,ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem.Piec ok 50 min w 190 st. C.
Jakie pyszności :D Koniecznie muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńFajny przepis ;)
OdpowiedzUsuń