piątek, 28 lipca 2017

SEROWIEC ZAWIJANY Z WIŚNIAMI

   Nudno na blogu być nie może więc dziś przerwa od przetworów. Przed weekendem polecam Wam bardzo pyszne ciasto z wiśniami.Musicie spróbować bo dla mnie to jedno z lepszych ciast...ale każdy lubi co innego.Przekonajcie się sami.


Składniki:
  •  30 dag zmielonego twarogu
  • 4-5 żółtek
  • 15 dag cukru pudru
  • 60 dag mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 łyżek mleka
  • 12 łyżek oleju
 Budyń wiśniowy:
  • 2 budynie bez cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 słoiki wiśni w syropie ( u mnie 0,5l)
 Posypka:
  •  10 dag wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
 Ciasto:
 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać ser,żółtka,cukier puder oraz dodawać stopniowo mleko i olej - ciasto wyrobić jak na kruche,konsystencja powinna być nie za twarda i niezbyt rzadka.
Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części i każdą z nich rozwałkować jak na roladę.

Odsączyć wiśnie. Odlany syrop uzupełnić wodą do 1/2 litra.Na rozcieńczonym syropie ugotować budyń,na końcu dodać odsączone wiśnie i wymieszać.

Wierzch każdego rozwałkowanego ciasta posmarować budyniem wiśniowym po całości bądź wyłożyć tylko po jednej stronie. Każdy placek zwinąć w roladę i wyłożyć do keksówki bądź ułożyć na blasze.

Wszystkie składniki na posypkę wymieszać i podsmażyć na patelni na lekko złoty kolor.

Wierzch  ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać uprażoną posypką.
Piec w piekarniku przez ok 45-50 min w 180st.C.




Tutaj mój przepis na najlepsze wiśnie w słoiku http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/wisnie-w-syropie.html

6 komentarzy: