Składniki:
- 30 dag zmielonego twarogu
- 4-5 żółtek
- 15 dag cukru pudru
- 60 dag mąki pszennej
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 łyżek mleka
- 12 łyżek oleju
- 2 budynie bez cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 słoiki wiśni w syropie ( u mnie 0,5l)
- 10 dag wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać ser,żółtka,cukier puder oraz dodawać stopniowo mleko i olej - ciasto wyrobić jak na kruche,konsystencja powinna być nie za twarda i niezbyt rzadka.
Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części i każdą z nich rozwałkować jak na roladę.
Odsączyć wiśnie. Odlany syrop uzupełnić wodą do 1/2 litra.Na rozcieńczonym syropie ugotować budyń,na końcu dodać odsączone wiśnie i wymieszać.
Wierzch każdego rozwałkowanego ciasta posmarować budyniem wiśniowym po całości bądź wyłożyć tylko po jednej stronie. Każdy placek zwinąć w roladę i wyłożyć do keksówki bądź ułożyć na blasze.
Wszystkie składniki na posypkę wymieszać i podsmażyć na patelni na lekko złoty kolor.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać uprażoną posypką.
Piec w piekarniku przez ok 45-50 min w 180st.C.
Tutaj mój przepis na najlepsze wiśnie w słoiku http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/wisnie-w-syropie.html
Super wygląda, musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😀
UsuńTakie pełne owoców musiało smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję,ciasto jak ciasto,ale ten środek faktycznie rewelacyjny :}
UsuńCzy to sa dwie rolady?
OdpowiedzUsuńTak,wychodzą dwie roladki
Usuń