czwartek, 21 grudnia 2017

ŚLEDZIE MARYNOWANE W OCCIE Z CEBULKĄ

   Kolejny przepis na pysznego śledzika - jeszcze zdążycie zrobić. Zalewa jest delikatna i wychodzi jej naprawdę dużo.Zazwyczaj z tą samą zalewą robię opiekane śledzie,reszta idzie na marynowane,które właśnie Wam polecam.


Składniki:
  •  1 kg -1,5 kg płatów śledziowych matias 
  • 2-3 cebule pokrojone w talarki
  • 7 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 5-6 ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
Cebulę pokroić w talarki i zagotować z octem,wodą i pozostałymi składnikami na zalewę ok 5 min.Wystudzić.

 Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie - ok 2-3 godz,w zależności od stopnia słoności śledzi.Wyjąć z wody dokładnie wysuszyć.Pokroić na mniejsze kawałki.

Zalewę odsączyć na sicie - cebula ma być osobno.
W słoiku układać naprzemiennie śledzie z cebulą tj śledzie,cebula,śledzie ,cebula i tak do wyczerpania składników.
Śledzie zalać zimną zalewą,zamknąć słoiki i odstawić w zimne miejsce na 2-3 dni.


2 komentarze: