Składniki:
- 1 kg -1,5 kg płatów śledziowych matias
- 2-3 cebule pokrojone w talarki
- 7 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki cukru
- 5-6 ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie - ok 2-3 godz,w zależności od stopnia słoności śledzi.Wyjąć z wody dokładnie wysuszyć.Pokroić na mniejsze kawałki.
Zalewę odsączyć na sicie - cebula ma być osobno.
W słoiku układać naprzemiennie śledzie z cebulą tj śledzie,cebula,śledzie ,cebula i tak do wyczerpania składników.
Śledzie zalać zimną zalewą,zamknąć słoiki i odstawić w zimne miejsce na 2-3 dni.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😀
Usuń