Składniki :
- 50 dag mielonego mięsa drobiowego ( u mnie indyk)
- 1 szklanka ciecierzycy
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól,pieprz, papryka wędzona
- bułka tarta
- sezam
Ciecierzycę opłukać, zalać wodą i odstawić, najlepiej na noc. Po tym czasie odlać ziarna,przełożyć do garnka, zalać czysta wodą i ugotować do miękkości ( ok 60 - 70 min). Na 5 minut przed końcem gotowania wsypać szczyptę soli.
Ugotowaną ciecierzycę ostudzić i zmiksować. Obrać cebule, posiekać na małą kostkę i przesmażyć na jasnozłoty kolor. Cebulę dodać do ciecierzycy i wymieszać razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę .
Do masy z ciecierzycy dodać mięso mielone, sól,pieprz, paprykę, jajko oraz bułkę tartą ( tyle by dało się formować kotlety). Z tak przygotowanej masy formować kotlety,lekko je spłaszczać, panierować
w sezamie,lekko dociskając.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia,ułożyć kotlety i piec ok 30 min na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz