Składniki:
- 3 - 4 udka z kurczaka
- 25-30 dag pieczarek,najlepiej małych
- 1 cebula
- kilka pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 duża łyżeczka majeranku
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do kurczaka https://smakinatury.net/produkt/kurczak-po-diabelsku-bez-soli/
- https://smakinatury.net/produkt/sol-pikantna-aromatyczna/
Połączyć ze sobą sól,czosnek przeciśnięty przez praskę,majeranek oraz przyprawę do kurczaka - wlać 1-2 łyżki oleju. Gotową miksturą nasmarować umyte i suche udka,które podzieliłam na dwie połówki. Udka wstawić do lodówki,najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso włożyć do naczynia żaroodpornego.Obłożyć je obranymi pieczarkami,które wcześniej posypałam solą pikantną i pokrojoną w plastry cebulą. Wstawić do piekarnika na 180 st.C na ok 60 min. W trakcie pieczenia mięsko obracać. Na 15 min przed końcem można zwiększyć temperaturę i dodać kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz