poniedziałek, 4 czerwca 2018

KRÓLIK W BIAŁYM WINIE Z PIECZARKAMI

     Mięso królika jest lekkostrawne,delikatne,soczyste  i bardzo smaczne. Jak tylko mam możliwość to proszę wujka by mi zostawił chodź jedną sztukę.
     Wiem,że moje przepisy na królika mają powodzenie bo właściwie to nie ma dnia by nie były wyświetlane. Bardzo mnie to cieszy i dlatego dziś kolejny,świetny przepis - nie wiem czy nie najlepszy. Spróbujcie i dajcie znać czy Wam smakowało.


Składniki:

  • 1 królik 
  • 1 cebula
  • przyprawa do królika ( ewentualnie do kurczaka)
  • 2 szklanki białego wina
  • 1/2 kg pieczarek 
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki musztardy rosyjskiej bądź francuskiej 
  • 20 ml śmietany 30%
Umytego i podzielonego na porcje królika obsypać dość obficie przyprawą i odstawić do lodówki,najlepiej na całą noc.

Na patelni roztopić tłuszcz- najlepiej klarowane masło. Królika podsmażyć na złoty kolor wraz z pokrojoną w piórka cebulą. Obsmażone mięso obsypać mąką,dodać musztardę,wino oraz 1 szklankę przegotowanej wody.

Pieczarki obrać, mniejsze przekroić na pół,większe na 3 części i podsmażyć. Dodać je do mięsa i całość dusić ok 1,5 godziny. 

Pod koniec wyjąć mięso,do garnka wlać śmietanę,ewentualnie doprawić i gotować parę minut. 



Swojego królika podałam na młodej kapuście ,wyszło pysznie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz