Wiem,że moje przepisy na królika mają powodzenie bo właściwie to nie ma dnia by nie były wyświetlane. Bardzo mnie to cieszy i dlatego dziś kolejny,świetny przepis - nie wiem czy nie najlepszy. Spróbujcie i dajcie znać czy Wam smakowało.
Składniki:
- 1 królik
- 1 cebula
- przyprawa do królika ( ewentualnie do kurczaka)
- 2 szklanki białego wina
- 1/2 kg pieczarek
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki musztardy rosyjskiej bądź francuskiej
- 20 ml śmietany 30%
Umytego i podzielonego na porcje królika obsypać dość obficie przyprawą i odstawić do lodówki,najlepiej na całą noc.
Na patelni roztopić tłuszcz- najlepiej klarowane masło. Królika podsmażyć na złoty kolor wraz z pokrojoną w piórka cebulą. Obsmażone mięso obsypać mąką,dodać musztardę,wino oraz 1 szklankę przegotowanej wody.
Pieczarki obrać, mniejsze przekroić na pół,większe na 3 części i podsmażyć. Dodać je do mięsa i całość dusić ok 1,5 godziny.
Pod koniec wyjąć mięso,do garnka wlać śmietanę,ewentualnie doprawić i gotować parę minut.
Swojego królika podałam na młodej kapuście ,wyszło pysznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz