Biszkopt orzechowy ( 20 x 30 cm blaszka)
- 8 jajek
- 20 dag cukru
- 10 dag orzechów mielonych
- 10 dag orzechów posiekanych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Na końcu wmieszać delikatnie orzechy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.Wyłożyć na blaszkę i piec ok 30 min w temp 180 st.C.
Masa budyniowa:
- 1 budyń śmietankowy
- 3 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- kostka masła
- sok z cytryny
W 1 szklance mleka roztrzepać budyń, mąkę,cukier oraz żółtka. 2 szklanki mleka zagotować,dodać roztrzepaną masę i ugotować budyń.
Utrzeć kostkę masła,dodawać stopniowo ostygnięty budyń oraz sok z cytryny. Masę podzielić na dwie części.
Mus brzoskwiniowy:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Owoce zblendować,dodać 2 galaretki oraz 1 szklankę soku z brzoskwiń - całość podgrzewać na wolnym ogniu,aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.
Ponadto:
- 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 3 szklankach wody
- herbatniki
Przełożenie ciasta :
Biszkopt - masa budyniowa - herbatniki - tężejący mus brzoskwiniowy - masa budyniowa - tężejąca galaretka
Budyń na 0.5 l mleka?
OdpowiedzUsuń3 szklanki mleka to trochę więcej niż 1/2 litra. Jeden budyń i 3 łyżki mąki- proszę czytać dokładnie przepis
UsuńPrzeczytałam dokładnie. Budyń w torebce jest na 0,5 l lub 0,75 l mleka. Dlatego pytam bo różnie w przepisach bywa.
OdpowiedzUsuńOk,rozu rozumiem 😀 gdybym jednak użyła budyniu na 0,75 l mleka to bym to zaznaczyła. Staram się pisać dokładnie przepisy
Usuń