Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 15 dag masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zarobić kruche ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy ( 20 x 30 cm ) , drugą włożyć do zamrażalki.
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego sera
- 6 jajek
- 25 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- cukier waniliowy
- 5 - 6 jabłek
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,dodać żółtka,ser,budyń. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Gotową wyłożyć na ciasto kruche. Na nią wyłożyć mniejsze ćwiartki obranych jabłek,jedną obok drugiej.
Piana :
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem,dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć równo na jabłka. Na samą górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część zamrożonego ciasta.
Piec ok 1 godziny w 180 st.C.
Przepis pochodzi od niezawodnej siostry Anastazji, oczywiście z moimi małymi zmianami.
Wspaniała propozycja na jesienne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😍😘
Usuń