wtorek, 1 października 2019

NALEWKA PESTKÓWKA NA PESTKACH Z PIGWOWCA

  Kto pierwszy raz spróbuje tego trunku nie wpadnie z czego jest zrobiony. Pachnie i smakuje migdałami. Nalewka jest pyszna i bardzo aromatyczna.
   Polecam więc ją na długie zimowe wieczory. Idealnie może zastąpić Amaretto do deseru tiramisu.
   Ze względu na dużą zawartość pektyny w pestkach przed zalaniem dobrze jest dać im trochę czasu by przeschły. Nie zrobi się wtedy z trunku galaretka.


Składniki:

  • 1 szkl pestek pigwowca
  • 250 ml spirytusu
  • 250 ml wody 
  • 250g cukru
Z cukru i wody przygotować syrop - zagotować .
Do ostudzonogo syropu wlać spirytus i zalać pestki. Zakręcić i odstawić na 4 tygodnie 
Przefiltrować, przelać do butelki. Odstawić na parę tygodni . Im dłużej leżakuje tym lepiej dla smaku .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz