wtorek, 17 marca 2020

FASOLKA Z PIECZARKAMI

   Jak zawsze w okresie Wielkiego Postu oczyszczałam swój organizm dietą dr Dąbrowskiej. Tak było i tym razem. Niestety panujący wirus spowodował,że podjęłam decyzję o przerwaniu.  Dieta ta jest bez tłuszczy,wychładza organizm,gdyż głównie opiera się na jedzeniu surowych warzyw.
   Nie chcę ryzykować swoim zdrowiem,gdyż moja odporność i tak nie jest rewelacyjna. Zresztą już jestem przeziębiona. Na post powrócę gdy wszystko powróci do normy.
   Dbajcie kochani o siebie.
    Tymczasem zdradzam Wam mój ulubiony przepis na fasolkę szparagową. Jadam ją często,nie tylko gdy jest na nią sezon. Zawsze mrożę jej duże ilości. Lekka kolacja czy obiad gotowy.


Składniki:

  • ok 400 g fasolki szparagowej
  • ok 250 g pieczarek
  • mała czerwona cebula
  • kawałek pora
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól,pieprz
Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie.
Na maśle klarowanym podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę oraz por w krążki.
Dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki,dusić ok 10 min. Pod koniec doprawić solą,pieprzem,dodać odsączoną fasolkę. Wymieszać delikatnie, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Posypać sezamem.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz