Biszkopt : ( blacha 20 x 30)
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno,dodając cukier i żółtka. Następnie dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie i przelać do dużej prostokątnej foremki.
Piec ok 30 min w 180. st.C. Ostudzony biszkopt nasączyć sokiem z pomarańczy.
Masa pomarańczowa:
- 4 szklanki soku pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe
- 1-2 łyżki cukru
- wielka paczka delicji pomarańczowych
3 szklanki soku zagotować z cukrem. W 1/2 szklanki rozpuścić budynie,wlać na gotujący się sok.Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na ostudzony i nasączony pozostałym sokiem biszkopt.
Gdy masa ostygnie wyłożyć delicje.
Masa śmietankowa:
- 1/2 l śmietany 30%
- galaretka cytrynowa
- czekolada mleczna bądź gorzka
Galaretkę rozpuścić w 1/3 szkl wrzącej wody.
Schłodzoną śmietanę ubić,pod koniec dodać już chłodną,lekko tężejącą galaretkę.
Gotową masę wyłożyć na delicje i posypać tartą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz