środa, 18 marca 2020

KOPYTKA

   Mężuś miał ochotę na kopytka więc musiałam spełnić jego zachciankę 😍😃. Polecam mój przepis bo kopytka wychodzą miękkie i delikatne


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  •  ok 15 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól
Dodatkowo:
  • kawałek wędzonego surowego boczku 
  • cebula
Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę jeszcze lekko ciepłe.
Do ziemniaków dodać jajko,mąkę pszenną,ziemniaczaną,olej i szczyptę soli. Całość wyrobić na gładką masę. Jeśli masa będzie się bardzo kleić można dosypać trochę mąki. Należy jednak uważać - nadmiar mąki spowoduje,że kopytka będą twarde.

W dużym garnku postawić wodę,żeby powoli się gotowała.
W międzyczasie gotową masę podzielić na 6 części. Z każdej formować wałek grubości ok 1,5-2 cm  i kroić nożem ukośne,równej wielkości kopytka.

Gdy woda się zagotuje dodać łyżkę soli.

Gotowe kopytka przełożyć do gotującej się wody. Od razu lekko przemieszać. Po wypłynięciu kluseczek na wierzch gotować jeszcze ok 2-3 min. 
Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i układać na płaskim półmisku.

Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni,dodać pokrojoną cebulkę i całość chwilę podsmażyć.

Gotową omastą polać kopytka.


Kopytka mogą stanowić dodatek do mięs duszonych lub pieczonych, można też podawać je z warzywami.  Podsmażone są przepyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz