wtorek, 24 marca 2020

PLACUSZKI ZE ŚLIWKAMI

   Puszyste,delikatne,biszkoptowe placuszki - u mnie ze śliwkami.


Składniki:

  • 4 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki śmietany 
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • szczypta soli
  • ok 500 g śliwek ( u mnie w syropie)
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić n sztywną pianę.

Mąkę rozprowadzić w mleku,dodać żółtka,śmietanę,sól i płynne masło. Dokładnie zmiksować.
Do ciasta dodać ubitą pianę z białek - delikatnie wymieszać.

Odsączone śliwki pokroić na ćwiartki. Jeśli będzie sezon na śliwki można użyć świeżyć. Z umytych śliwek usunąć pestki,również pokroić. Ułożyć na talerzu rozkrojoną stroną do góry i posypać cukrem.

Gotowe śliwki dodać do ciasta,lekko wymieszać.

Placuszki smażyć najlepiej na maśle klarowanym. Nakładać łyżką ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. 

Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać delikatnie cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz