Składniki:
- 4 jajka
- 120 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka roztopionego masła
- szczypta soli
- ok 500 g śliwek ( u mnie w syropie)
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić n sztywną pianę.
Mąkę rozprowadzić w mleku,dodać żółtka,śmietanę,sól i płynne masło. Dokładnie zmiksować.
Do ciasta dodać ubitą pianę z białek - delikatnie wymieszać.
Odsączone śliwki pokroić na ćwiartki. Jeśli będzie sezon na śliwki można użyć świeżyć. Z umytych śliwek usunąć pestki,również pokroić. Ułożyć na talerzu rozkrojoną stroną do góry i posypać cukrem.
Gotowe śliwki dodać do ciasta,lekko wymieszać.
Placuszki smażyć najlepiej na maśle klarowanym. Nakładać łyżką ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać delikatnie cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz