poniedziałek, 6 kwietnia 2020

JAJKA W BOCZKU ZE SZPINAKIEM

   Wyglądają efektownie i smakują rewelacyjnie więc będą fajnym pomysłem na śniadanie wielkanocne.


Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • ok 15 dag liści szpinaku
  • 2 łyżki parmezanu 
  • ząbek czosnku
  • sól,pieprz
  • gałka muszkatołowa 
Umyty szpinak sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą. Dobrze odcisnąć.

Na patelni rozgrzać jedną łyżkę masła,dodać szpinak, przeciśnięty ząbek czosnku,dodać łyżkę parmezanu i doprawić solą,pieprzem oraz gałką.

Foremki na muffinki wysmarować masłem,wyłożyć plastrami boczku,szpinakiem,wbić jajko.Posypać resztą parmezanu i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st.C ok 20 min,aż jajko się zetnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz