poniedziałek, 6 kwietnia 2020

KLOPS Z JAJKIEM

   Klops jest świetnym pomysłem na Wielkanoc. Można go podawać na ciepło i na zimno np kanapkę z chrzanem.


Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa z indyka
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 2 łyżki musztardy 
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula 
  • pęczek natki pietruszki
  • majeranek
  • sól,pieprz
  • 20 dag wędzonego boczku
Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać ze skorupki.

Mięso mielone połączyć z dwoma surowymi jajkami,bułką tartą,podsmażoną cebulką,czosnkiem,musztardą i przyprawić do smaku wg uznania.

Foremkę keksową nasmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Do foremki wyłożyć połowę masy mięsnej. Następnie ułożyć na niej całe jajka i przykryć pozostałą częścią masy mięsnej.
Uformować pieczeń,posmarować olejem i obłożyć plasterkami boczku.

Tak przygotowanego klopsa włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 1 godzinę.

Ostudzić,włożyć na parę godzin do lodówki by klops się dobrze kroił.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz