- 800 g mielonego mięsa z indyka
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 jajka surowe
- 2 łyżki musztardy
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- pęczek natki pietruszki
- majeranek
- sól,pieprz
- 20 dag wędzonego boczku
Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać ze skorupki.
Mięso mielone połączyć z dwoma surowymi jajkami,bułką tartą,podsmażoną cebulką,czosnkiem,musztardą i przyprawić do smaku wg uznania.
Foremkę keksową nasmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Do foremki wyłożyć połowę masy mięsnej. Następnie ułożyć na niej całe jajka i przykryć pozostałą częścią masy mięsnej.
Uformować pieczeń,posmarować olejem i obłożyć plasterkami boczku.
Tak przygotowanego klopsa włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 1 godzinę.
Ostudzić,włożyć na parę godzin do lodówki by klops się dobrze kroił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz