Mięciutkie, puszyste i wilgotne w środku rogale,idealne na śniadanie. Następnego dnia są również smaczne, możemy je jeść zarówno z dżemem jak również zrobić kanapkę.
Osobiście nie mogę się opanować i za każdym razem muszę się skusić na lekko ciepłe , z masełkiem są przepyszne , najlepsze.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 25g drożdży
- 200 ml mleka
- 5 łyżek jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki stopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- mak do posypania
- jajko bądź mleko do posmarowania
Mleko lekko podgrzewamy, do letniego dodajemy pokruszone drożdże z cukrem, oraz 3 łyżki mąki,mieszamy i odstawiamy na ok 10 min by zaczyn zaczął pracować.
Pozostałą mąkę łączymy z solą,jajkiem,masłem oraz jogurtem - wyrabiamy. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i dalej wyrabiamy,aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką i zostawiamy na ok 60 min do wyrośnięcia.
Następnie krótko zagniatamy, wałkujemy na kształt koła,kwadratu .Dzielimy na 8 części i formujemy każdą część na kształt rogala.
Rogale układamy na blasze, odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem bądź mlekiem,posypujemy makiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 25 min,aż rogale będą rumiane.
Nie przejmujcie się,że Wam wyjdą nierówne w końcu nie wygląd jest ważny a smak. Polecam,z pewnością się w nich zakochacie .