poniedziałek, 25 maja 2020

KOTLETY INDYCZE W FISTASZKACH

    Takie kotleciki zrobią furorę na uroczystym obiedzie rodzinnym,ale też super przekąska na imprezie . Polecam bo wyszło smacznie. Przepis pochodzi z programu Ewy Wachowicz, z moimi małymi zmianami.
Składniki:

  • ok 50 dag filetu z piersi indyka
  • 10 dag orzeszków ziemnych
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 2 jajka 
  • sól, pieprz 
  • papryka ostra mielona
Mięso pokroić w plastry bądź paski ale nie rozbijać. Oprószyć solą,pieprzem oraz ostrą papryką. 
Na talerzu wymieszać bułkę tartą, parmezan starty oraz drobno posiekane lub krótko przemielone orzeszki . Jajka roztrzepana z drugiej misce.
Każdy kawałek mięsa zanurzyć w jajku, następnie obtoczyć w panierce . Smażyć na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.




piątek, 22 maja 2020

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM

   Pyszne kruche ciasto i rabarbar to połączenie idealne. Nie może się nie udać bo to najprostsze ciasto,ale też bardzo smaczne. Jeden kawałek do porannej kawki trzeba zjeść .
   Zapraszam po mój sprawdzony przepis.


Ciasto: ( blacha 20 x 30 )

  • 25 dag masła ( margaryny)
  • 4 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru
  • 2-3 łyżki śmietany 
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu 
Rabarbar :
  • 1 kg rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3-4 łyżki bułki tartej
Margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtka roztrzepane z cukrem,śmietanę i ocet. Wyrobić kruche ciasto,podzielić na dwie części i schłodzić.

Rabarbar oczyścić,pokroić i zasypać cukrem - wymieszać i odstawić na ok 30 min. Powstały sok odlać.

Jedną część ciasta ułożyć na blasze,posypać bułką tartą i rozłożyć rabarbar.  Wierzch przykryć kruszonką przygotowaną z drugiej części ciasta.

Piec w piekarniku w 180 st C ok 50 - 60 min.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.





środa, 20 maja 2020

SAŁATKA Z AWOKADO

   Dziś przedstawiam Wam bardzo prostą,szybką,zdrową i pyszną sałatkę. U mnie pojawia się bardzo często na kolację z bułeczką pełnoziarnistą podopieczną w piekarniku. Zapewniam,że po takiej kolacji nie przytyjecie 😍


Składniki:

  • Pomidor czerwony
  • 1/2 awokado
  • czerwona cebula
  • świeże liście bazylii 
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól,pieprz
Pomidora i awokado pokroić w kostkę, dodać czerwoną cebulą w kostkę. Doprawić solą,pieprzem i oliwą. Na końcu dodać posiekane liście bazylii.
Bułkę kroję w na 3 części i wkładam do piekarnika,żeby była chrupiąca. 
Gotową sałatkę wykładam na bułeczkę i kolacja gotowa 😍


Składniki podałam Wam dla jednej osoby,jeśli robię dla większej ilości osób to oczywiście podwajamy składniki . Możecie też dodać trochę czosnku, jednak tutaj nie jest on potrzebny...

czwartek, 14 maja 2020

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY

   Udało mi się kupić piękne żeberka tzw trójkąty. Były nie tylko w promocji,ale i bardzo mięsne. Od razu wpadłam na pomysł,że muszę ugotować kapuśniak dla mężusia bo bardzo lubi go w tym zestawieniu. Zupka wychodzi treściwa, smaczna .
   U Nas jada się go z chlebkiem bez ziemniaków,ale oczywiście przepis możecie dowolnie modyfikować. Jeśli lubicie koperek koniecznie go dodajcie bo zupka jest wtedy aromatyczna. Mój mąż niestety koperku nie lubi wiec i zdjęcie bez niego ....ja na poście dr Dąbrowskiej .

Składniki:

  • ok 50 dag żeberek wieprzowych 
  • główka młodej kapusty 
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora i cebulka 
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • kawałek swojskiej kiełbaski 
  • sok z cytryny
Umyte żeberka zalać zimną wodą ( ok 3 litry ) i zagotować. Dodać obrane warzywa, ziele angielskie,liść laurowy , sól i gotować na mniejszym ogniu,aż mięso będzie miękkie. Gdy warzywa będą gotowe, wyjąć je i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Następnie dodać poszatkowaną kapustę. Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko tj ok 10 min. Dodajemy więc pokrojoną i podsmażoną w kostkę kiełbaskę, przyprawiamy solą,pieprzem.Na koniec łyżka bądź dwie przecieru i wyciśnięty sok z cytryny jeśli lubicie trochę kwasu. 



wtorek, 12 maja 2020

Golonka z indyka z warzywami

   Golonki z indyka pieczone z warzywami to pyszny i dość szybki obiad. Wystarczy pokroić warzywa, przyprawić i obsmażyć mięsko , reszta robi się sama 😍


Składniki:

  • 2 golonki indycze
  • 2 marchewki
  • duża cebula
  • ok 500-600 g pieczarek
  • sól, pieprz,majeranek
Mięso natrzeć solą, pieprzem, obsypać majerankiem i odstawić na 2 godziny.
Pieczarki, marchew i cebulę pokroić na kawałki, plasterki . Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Golonki obsmażyć na patelni .
Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na nich mięsko i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st. C. Piec pod przykryciem ok 1 godz, pod koniec otworzyć naczynie by zapiec na złoty kolor.



czwartek, 7 maja 2020

ROGALE Z MAKIEM

   Mięciutkie, puszyste i wilgotne w środku rogale,idealne na śniadanie. Następnego dnia są również smaczne, możemy je jeść zarówno z dżemem jak również zrobić kanapkę.
   Osobiście nie mogę się opanować i za każdym razem muszę się skusić na lekko ciepłe , z masełkiem są przepyszne , najlepsze.


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25g drożdży
  • 200 ml mleka
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • mak do posypania
  • jajko bądź mleko do posmarowania
Mleko lekko podgrzewamy, do letniego dodajemy pokruszone drożdże z cukrem, oraz 3 łyżki mąki,mieszamy i odstawiamy na ok 10 min by zaczyn zaczął pracować.
Pozostałą mąkę łączymy z solą,jajkiem,masłem oraz jogurtem - wyrabiamy. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i dalej wyrabiamy,aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką i zostawiamy na ok 60 min do wyrośnięcia.
Następnie krótko zagniatamy, wałkujemy na kształt koła,kwadratu .Dzielimy na 8 części i formujemy każdą część na kształt rogala.
Rogale układamy na blasze, odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem bądź mlekiem,posypujemy makiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 25 min,aż rogale będą rumiane.


  Nie przejmujcie się,że Wam wyjdą nierówne w końcu nie wygląd jest ważny a smak. Polecam,z pewnością się w nich zakochacie . 

środa, 6 maja 2020

ŁÓDECZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KURCZAKIEM

   Proste i smaczne wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego. Często podaje takie łódeczki na imprezie z czerwonym barszczem. Polecam.
Składniki:

  • 200 g piersi kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • gotowe ciasto francuskie 
  • cebula
  • ząbek czosnku, przyprawa do kurczaka
  • natka pietruszki
  • żółtko
  • ok 100 g sera żółtego
Pierś kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić ulubioną przyprawą.
Rozgrzać patelnię i usmażyć.

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać pieczarki obrane i pokrojone w drobną kostkę. Gdy woda odparuje dodać usmażonego kurczaka , ząbek czosnku przeciśnięty . Doprawić do smaku solą,pieprzem,dodać natkę pietruszki.

Ciasto francuskie pokroić na 8 kwadratów. Nakładać na środek po dwie łyżki farszu i zlepiać ze sobą końce po obu stronach.
Posypać startym serem .
Ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy ok 20 min w 180 st. C


poniedziałek, 4 maja 2020

PLACUSZKI Z SERKA MASCARPONE

   Puszyste, pyszne placuszki,które smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Można je podawać na wiele sposób, wszystko zależy od Nas. Pyszne obsypane cukrem pudrem, ze świeżymi owocami jak również z domowym dżemem.
   Moje zdjęcia nie są zadowalające,ale przepis podaję bo naprawdę warto.


Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 125 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i wymieszać mikserem. Na końcu dodać 1-2 łyżki oleju i jeszcze raz wymieszać.
Placuszki smażyć na oleju na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron dając po jednej łyżce .
Podawać że świeżymi owocami, dżemem lub obsypane cukrem pudrem.