Składniki:
- ok 1 kg młodej cukinii
- 15 dag wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki
- sól,pieprz
- opcjonalnie ulubione zioła ( u mnie majeranek)
Cukinię umyć,obrać. Usunąć środek z nasion,miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać odrobiną soli i zostawić na 15 min. Po tym czasie cukinię odsączyć na sitku,ewentualnie odcisnąć.
Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć by boczek się zrumienił, a cebula lekko zeszkliła. Dodać do odciśniętej cukinii razem z jajkami i mąką. Wymieszać,doprawić do smaku pieprzem,majerankiem i solą . Uważać z solą gdyż boczek wędzony jest słony.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcję masy i kłaść na patelnię. Smażyć na złoty kolor.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu .
Najlepiej smakują na ciepło.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz