czwartek, 2 lipca 2020

PLACKI Z CUKINII Z BOCZKIEM

   Smaczne placki z cukinii z kawałkami podsmażonego boczku to super pomysł na lekki obiad . Warto do nich zrobić sos czosnkowy bądź pomidorowy,ale ja uwielbiam je bez dodatków.


Składniki:

  • ok 1 kg młodej cukinii
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • sól,pieprz
  • opcjonalnie ulubione zioła ( u mnie majeranek)
Cukinię umyć,obrać. Usunąć środek z nasion,miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać odrobiną soli i zostawić na 15 min. Po tym czasie cukinię odsączyć na sitku,ewentualnie odcisnąć.

Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć by boczek się zrumienił, a cebula lekko zeszkliła. Dodać do odciśniętej cukinii razem z jajkami i mąką. Wymieszać,doprawić do smaku pieprzem,majerankiem i solą . Uważać z solą gdyż boczek wędzony jest słony.

Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcję masy i kłaść na patelnię. Smażyć na złoty kolor.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu .
Najlepiej smakują na ciepło.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz