Kolejny przepis na soczysty ,aromatyczny udziec z indyka. Wart wypróbowania , polecam z całego serca.
Kochamy ten kawałek mięsa i często gości na Naszym stole dlatego ciągle szukam nowych smaków by się Nam szybko nie znudził. Chociaż, nie, raczej Nam to nie grozi 😂🤣😍.
Możecie wyjąć kość i wykorzystać ją na krupnik czy inną zupkę. Jeśli zostanie Wam mięso po obiedzie możemy go kroić nawet na kanapkę, rewelacja 😍
Składniki:
- Udziec z indyka ok 1400 g
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 5 łyżek ketchupu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka papryki
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki wody
Umyte mięso osuszyć ręcznikiem papierowym.
Do naczynia, w którym będziemy piec mięsko przełożyć składniki marynaty i je wymieszać. Przygotowany udziec włożyć do naczynia i dokładnie go natrzeć, z każdej strony. Przykryć i odstawić na noc do lodówki bądź miejsca chłodnego .
Następnego dnia wkładamy mięso do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i trzymamy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie zmniejszany temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 70 minut.
Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę by ładnie przyrumienić górę tj jakieś 10-15 minut.
Takie mięsko smakuje zarówno gorące podane na obiad jak również wyśmienite na kanapki na zimno.
Smacznego 💕💗🌹
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz