czwartek, 25 lutego 2021

PIECZONY UDZIEC Z INDYKA

    Kolejny przepis na soczysty ,aromatyczny udziec z indyka. Wart wypróbowania , polecam z całego serca. 

   Kochamy ten kawałek mięsa i często gości na Naszym stole dlatego ciągle szukam nowych smaków by się Nam szybko nie znudził. Chociaż, nie, raczej Nam to nie grozi 😂🤣😍. 

Możecie wyjąć kość i wykorzystać ją na krupnik czy inną zupkę. Jeśli zostanie Wam  mięso po obiedzie możemy go  kroić nawet na kanapkę, rewelacja 😍

Składniki:

  • Udziec z indyka ok 1400 g 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki musztardy
  • 5 łyżek ketchupu 
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżka papryki 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżeczki pieprzu 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody 
Umyte mięso osuszyć ręcznikiem papierowym.
Do naczynia, w którym będziemy piec mięsko przełożyć składniki marynaty i je wymieszać. Przygotowany udziec włożyć do naczynia i dokładnie go natrzeć, z każdej strony. Przykryć i odstawić na noc do lodówki bądź miejsca chłodnego . 
Następnego dnia wkładamy mięso do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i trzymamy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie zmniejszany temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 70 minut. 
Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę by ładnie przyrumienić górę tj jakieś 10-15 minut. 
Takie mięsko smakuje zarówno gorące podane na obiad jak również wyśmienite na kanapki na zimno. 



Smacznego 💕💗🌹

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz