niedziela, 19 lipca 2015

CIASTO CZEKOLADOWE

  Kolejny przepis i kolejne ciasto.Tym razem bez owoców,takie mało sezonowe.Musi takie być bo mamy u siebie siostrzenicę a Ona uwielbia wszystko co czekoladowe a ja uwielbiam sprawiać przyjemność.
Ciasto jest pyszne,wilgotne,nie potrzebuje już dodatkowego nasączania.Masa z nutelli to już w ogóle to co powoduje,że ciasto to taki torcik.

Ciasto:
  •  3/4 szklanki oleju
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1;5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1;5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wodę,olej,kakao i 1/2 szklanki cukru zagotować,wystudzić.Ubić pianę z białek,dodać resztę cukru, żółtka,wystudzoną masę a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Piec w tortownicy lub małej kwadratowej blaszce ok 40 min w 180stC.

 Masa:
  •  1 serek mascarpone
  • nutella
Serek wymieszać z nutellą.Dodać jej według uznania.Jeśli wolimy słodką masę można dać połowę lub 3/4 słoika.Wystudzone ciasto przecinamy na dwie części i smarujemy masą.Dekorujemy według uznania.

  Wierzch ciasta posmarowałam niewielką ilością masy i posypałam gorzką czekoladą startą na grubych oczkach.Z powodzeniem możemy podwoić ilość składników i zrobić pyszny czekoladowy torcik.

2 komentarze:

  1. Zrobiłam i polecam! Proste i smaczne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ogromnie mnie to cieszy,zapraszam do podzielenia się zdjęciem

      Usuń