poniedziałek, 17 sierpnia 2015

SAŁATKA ARABSKA


    Prosta ale sycąca sałatka to świetna propozycja dla osób zabieganych.Doskonała na obiad ale też wczesną kolację.Wspaniale chrupiąca,lekko pikantna....po prostu pyszna,warta wypróbowania.Jedna z naszych ulubionych z przyprawą gyros.
Składniki:
  •  średnia główka kapusty pekińskiej
  • podwójna pierś z kurczaka(lub indyk)
  • dwa-trzy ogórki zielone
  • 1/2 szklanki prażonej cebulki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawa gyros
Pierś pokroić w kostkę lub paseczki,polać oliwą z oliwek i posypać przyprawą do gyrosa wg uznania.Dokładnie wymieszać by każda część mięsa była w przyprawie i odstawić na parę minut.W między czasie należy umyć kapustę pekińską,poszatkować.Ogórka zielonego dobrze umyć i pokroić w półkola,niezbyt cienko. Jeśli mamy swoje ogórki,niepryskane, możemy zostawić ze skórką.
Następnie mięsko smażymy na patelni,u mnie grillowa do uzyskania złotej barwy.Kapustę z ogórkiem wrzucamy do miski,dodajemy ciepłego,usmażonego fileta i mieszamy składniki.

Sos:
  •  4 łyżki jogurtu greckiego
  • 4 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem,dokładnie wymieszać.Polać nim wierzch sałatki.Całość posypać obficie prażoną cebulką.Sos można zrobić bardziej dietetyczny tylko na bazie jogurtu greckiego,wtedy dodajemy go ok 8 łyżek.Sałatkę podajemy z grzankami lub czosnkową bagietką.Smakuje obłędnie.



2 komentarze:

  1. Dodatek prażonej cebulki... Mmm.. To musiało być dobre...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedna z lepszych sałatek,zawsze robi furorę na imprezkach 😀

      Usuń