poniedziałek, 26 października 2015

CIASTO Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I GRUSZKAMI

  Ostatnio miałam mniej czasu,ale obiecuję,że się poprawię.Witam Was pysznym ciastem...biszkopt z kropelkami czekoladowymi,delikatna masa czekoladowa i gruszki w niej zatopione...
Biszkopt:
  •  6 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl maki
  • 1 łyżeczka pr do pieczenia
  • kropelki czekoladowe(200-250gr) do zapiekania lub cała czekolada 
Ubić białka ze szczyptą soli,dodać żółtka,na końcu wmieszać przesianą mąkę z pr do pieczenia oraz kropelki do zapiekania.Piec ok 25-30 min w 180st C.

Masa czekoladowa:
  • 3 tabliczki mlecznej czekolady
  • 750 ml śmietany 30% lub 36%
 Dodatkowo:
  •  gruszki w syropie 
lub
  •  5 gruszek
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • czekolada gorzka starta na wierzch
Gruszki umyć,obrać,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube półplasterki. Skropić sokiem z cytryny.Zagotować 1 i 1/2 l wody z cukrem,dodać owoce i gotować przez 10-15 min.Pilnować by nie były za miękkie i nie rozpadały się.Wyjąć z tej wody i ostudzić.

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.Ubić śmietanę,dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.1/3 masy wyłożyć na ciasto.Na niej poukładać cząstki gruszek i przykryć pozostałą masą.Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.Posypać startą czekoladą
Myślę,że osoby,które uwielbiają czekoladę sięgną po ten przepis,naprawdę warto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz