Obiecałam Wam wpis o diecie oczyszczającej i w końcu mam trochę czasu by spełnić życzenie.Czas szybko płynie,już 9 dzień mojego oczyszczania.Cieszę się bo widzę rezultaty.
Czym jest dieta warzywno - owocowa nazywana postem?
Dieta warzywno - owocowa jest odmianą postu,czyli powstrzymania się od jedzenia.Główną jej cechą jest niedostateczne odżywianie zewnętrze,co umożliwia zastępcze odżywianie wewnętrzne,zwane drugim programem energetycznym,dzięki czemu organizm leczy się sam.Dieta warzywno - owocowa jest wskazana dla osób zdrowych w celach profilaktycznych oraz dla cierpiących na różne choroby:
- alergie skórne,pokarmowe,astma
- choroba zwyrodnieniowa stawów
- nadciśnienie,wysoki puls
- miażdżyca serca i naczyń
- nadwaga,otyłość
- niedoczynność tarczycy
Przeciwwskazaniem do diety jest:
- nadczynność tarczycy
- gruźlica
- choroby psychiczne np depresja
- ostra porfiria
- wyniszczenie nowotworowe
- okres ciąży,karmienia,u małych dzieci
- stan po przeszczepie narządów
Jakie mamy korzyści z leczenia dietą warzywno - owocową?
- stabilizuje ciśnienie krwi,obniża wysokie,podwyższa niskie
- normalizuje poziom cukru we krwi
- rozpuszcza zakrzepy i doprowadza do cofania się blaszek miażdżycowych
- usprawnia wydalanie z organizmu wszelkich toksyn ( oczyszcza stłuszczoną wątrobę,złogi w stawach)
- odblokowuje układy immunologiczne - zwiększa odporność organizmu na zakażenia,a także doprowadza do tego,że organizm rozpoznaje i leczy miejsca chore,sprzyja regeneracji i rewitalizacji(odmłodzenie) oraz długowieczności
- oczyszcza skórę,wygładza zmarszczki
- zjada zapasy tłuszczu ( w czasie 2 tyg diety ciężar ciała obniża się średnio o 5%)
- przywraca harmonię na płaszczyźnie ciała i ducha,co daje uczucie wyciszenia.
Jak dieta warzywno- owocowa działa na organizm?
Podstawą jest oczyszczanie naszego organizmu ze złogów i toksyn.Metabolizm przestraja się niemal automatycznie.W czasie takiej diety zostają uruchomione mechanizmy samo- naprawcze, przywracające równowagę,czyli zdrowie.Informacja o zdrowiu jest zakodowana w genach każdej komórki.Toksyny są czynnikiem,który prawdopodobnie zaburza mechanizm regulacji organizmu.
Przy niskim dowozie kalorii (400-600kcal) organizm przestawia się na korzystanie z własnych zapasów białka i tłuszczu,wydala zbędną wodę,likwiduje zwyrodniałe komórki i ogniska zapalne,tłuszcz,kwas moczowy odłożony w stawach.Znika uczucie głodu.
Warzywa i owoce są świetnym źródłem witamin(zmiataczy wolnych rodników),mikroelementów,substancji bioaktywnych,dzięki czemu uzupełniane są wszelkie niedobory,a ich wybitnie alkalizujące oddziaływanie wpływa korzystnie na wbudowanie wapna do kości.
Co zaleca się jeść w czasie kuracji?
Warzywa i owoce ubogie w energię,a więc takie,które zawierają śladowe ilości białka,tłuszczu i węglowodanów.
Warzywa: marchew,buraki,seler,rzodkiew,pietruszka,wszelkie kapusty,cebula,czosnek,por,ogórki(zwłaszcza kiszone),pomidory,sałata,papryka,dynia,kabaczek,rzepa,brukiew,brokuły,kalafior.
Owoce:jabłka,grejpfruty,cytryny i śladowe ilości słodkich owoców (truskawki,pomarańcze).
Do przyprawiania stosujemy chrzan,sok z cytryny,majeranek,kminek,zioła prowansalskie,natkę pietruszki,sól kamienną z mikroelementami( w bardzo małych ilościach).
Do picia - woda bogata w minerały nie gazowana sztucznie np Galicjanka,Muszynianka,herbaty ziołowe,soki rozcieńczone wodą( tylko z dozwolonych produktów i wyciskanych samodzielnie).
W trakcie kuracji nie należy spożywać chleba,mleka,tłuszczu,mięsa,ziemniaków,zbóż,słodyczy,roślin strączkowych ani słodkich owoców.W takich przypadkach włącza się odżywianie zewnętrzne,które jest niepełnowartościowe,wyzwala głod,słabość i przerywa mechanizmy samooczyszczające.
Nie należy pić herbaty,kawy,alkoholu oraz najlepiej nie palić papierosów.
Najtrudniejszy jest okres pierwszych dni - przestawiamy się wtedy na proces odżywiania wewnętrznego.Można odczuwać ból głowy,osłabienie,ociężałość,może wystąpić biegunka.Szereg objawów jest wywołanych uwolnieniem do krwi toksyn.Dlatego po oczyszczeniu jelit następuje poprawa samopoczucia.
To tylko tak krótkie informacje o diecie,te najbardziej podstawowe.Polecam książkę dr Ewy Dąbrowskiej "Ciało i ducha ratować żywieniem"....tam znajdziecie więcej informacji zarówno o diecie jak i przepisy.
Ważne jest to by owoce i warzywa były nieskażone pestycydami,sezonowe.Najlepszy okres do przeprowadzenia diety to jesień..jeśli post wprowadzamy w okresie zimowym bazujemy na kiszonych ogórkach,kapuście(najlepiej swoich),warzywach dostępnych przez cały rok.Czas postu: od 2 tygodni do 6 tygodni). Najlepsze rezultaty uzyskuje się po 6 tygodniach,po tym czasie trzeba powoli wprowadzać inne produkty,najlepiej warzywa i owoce zakazane na poście,strączkowe,trochę dobrego tłuszczu.
Mimo,że dieta wymaga wiele wysiłku to zachęcam....rezultaty są rewelacyjne i rekompensują wszystko.Każdy zdrowy człowiek powinien chociaż raz w roku przeprowadzić takie oczyszczenie.