poniedziałek, 29 lutego 2016

PIERSI KURCZAKA W PIKANTNEJ MARYNACIE

  Dzisiejsza propozycja  jest dla wszystkich poszukujących nowych smaków.Sama jadłam pierwszy  raz tak przyprawione mięsko,z pewnością nie ostatni.Przepis pochodzi z książki,którą sprezentował mi mój mąż jakiś czas temu.Jestem mu bardzo wdzięczna bo przepisy są rewelacyjne.Oczywiście wprowadziłam małe zmiany,następnym razem też dodam więcej papryki ostrej bo dla Nas wcale ta marynata nie była taka mocna.Dla Was podaję przepis oryginalny
  • podwójna filet z kurczaka
 Marynata:
  •  1 ząbek czosnku(dałam 5 ząbków bo jeden stanowczo za mało)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy(u mnie rosyjska)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki(u mnie wędzona,ale następnym razem dam 2 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
Przygotować marynatę:czosnek obrać,wycisnąć i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.Piersi umyć,osuszyć,umieścić w naczyniu,zalać marynatą.Przykryć folią spożywczą,wstawić do lodówki na 2 godz(po godzinie mięso przewrócić). Osobiście  polecam mięsko zamarynować na noc,wtedy będzie dużo smaczniejsze.Mięsko rewelacyjnie przeszło przyprawami,było aromatyczne i soczyste.
Piersi wyciągnąć z marynaty,zawinąć je osobno w folię aluminiową lub dać do rękawa i piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 200st C.Można również skorzystać z patelni grillowej.

piątek, 26 lutego 2016

ZUPA PIECZARKOWA

  Moja propozycja jest dla osób lubiących pieczarki .Szybka i odchudzona zupka( bez śmietany,gdyż nie przepadam za nią w zupach),którą od czasu do czasu warto sobie zrobić.
Składniki:
  •  500 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • 1 cebula
  • liście laurowe i ziele angielskie wg uznania
  • 1 łyżka masła
  • sól,pieprz 
  • makaron
Zagotować w garnku ok 2,5 - 3 l wody,wrzucić pokrojone w kostkę lub starte na grubej tarce warzywa,ziele angielskie,liść laurowy.Pieczarki pokroić w plasterki,cebulę w małą kostkę i usmażyć na maśle do odparowania.Gotowe wrzucić do wywaru,doprawić solą,pieprzem wg uznania. W osobnym garnku ugotować makaron,odcedzić.Gdy zupka będzie gotowa można dodać do niej gotowy makaron,posypać natką pietruszki.Gotowe.

wtorek, 23 lutego 2016

PIECZONE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA

  Kiedyś wspominałam już,że ziemniaki nie są moim ulubionym warzywem.Właściwie jak dla mnie mogą nie istnieć.Mój obiad to mięsko z surówkami.Mój mąż jednak jada ziemniaki wiec staram mu się urozmaicać obiady.Myślę,ze pieczone ziemniaki są najlepszą opcją,z wierzchu chrupiące,w środku idealnie miękkie.
Składniki:
  •  12 małych ziemniaków lub 6 dużych
  • pół główki czosnku
  • sól morska
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
  • oliwa 
Ziemniaki obrać,pokroić na ćwiartki.Wrzucić do garnka z zimną,posoloną wodą - gotować do momentu aż woda zawrze,odcedzić.
Piekarnik nastawić na 200 st C.Ząbki czosnku zetrzeć na drobnej tarce,dodać pozostałe przyprawy i oliwę - dokładnie wymieszać.Przestudzone ziemniaki włożyć do większej miski, polać przygotowanymi przyprawami i dokładnie wszystkie obtoczyć.Następnie wyłożyć do wcześniej przygotowanego naczynia, rozłożyć tak by się ze sobą nie stykały.Piec ok 30-40 min.U mnie trwało to 30 min ale miałam małe ziemniaczki.
Ten piękny kolor ziemniaki zawdzięczają oczywiście wędzonej czerwonej papryce,w której się zakochałam.Polecam Wam serdecznie.Przyprawy możemy sami zmieniać,dodawać,tworzyć własne smaki.

poniedziałek, 22 lutego 2016

KARCZEK W MUSZTARDZIE

  Ostatnio rzadko pojawiają się nowe przepisy.Męża nie ma w domu,ja nadal się oczyszczam.Mam jednak mnóstwo pomysłów,przepisów więc mam nadzieję,ze będziecie do mnie zaglądać i cierpliwie czekać na mój powrót.Tymczasem zapraszam na pyszną karkówkę - niedzielny obiad mojego męża.
Składniki:
  •  plastry karkówki
  • musztarda rosyjska lub francuska
  • czosnek
  • sól,pieprz
Karczek pokroić w  plastry jak na grilla,zostawić,nie rozbijać.Każdy kotlet przed zamarynowaniem dziurawić widelcem,wtedy mięso ładnie się zamarynuje,nasiąknie musztardą i jest kruche.Przyprawić solą,pieprzem i czosnkiem i z każdej strony posmarować musztardą.Wstawić na noc do lodówki( ewentualnie parę godzin przed). Tak przygotowane kotlety smażymy na patelni grillowej po parę minut z obu stron.
  Karkówkę podałam z pysznymi pieczonymi ziemniakami,przepis postaram się napisać już jutro.
Smacznego!!!

piątek, 19 lutego 2016

ZUPA KREM Z BRUKSELKI

  Zupy krem jak wiadomo są bardzo sycące więc doskonale sprawdzają się na diecie.Najczęściej robię właśnie z brukselki lub brokułów bo są bardzo smaczne.

Składniki:
  •  ok 500 g brukselki
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • pieprz,czosnek
  • dowolne zioła
  • szczypta soli
Warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą.Gotujemy razem z brukselką,którą uprzednio trzeba umyć i odrzucić  zwiędnięte listki.Cebulę w całości opiec jak do rosołu na palniku dosyć mocno i również wrzucić do warzyw.Gotujemy ok 20 min,gdy brukselka będzie miękka.Lekko ostudzić,dodać ząbki czosnku i całość zmiksować za pomocą blendera.jeśli zupa jest dość gęsta dolać trochę przegotowanej wody - doprawiamy pieprzem,solą,ziołami.
Na zdrowie !!!

SZPINAK DUSZONY Z POMIDORAMI

  Na diecie dr Dąbrowskiej trzeba poszukać sobie potraw,które będą smakowały.U mnie z całą pewnością jest to duszony szpinak.W sezonie korzystam z pomidorów,natomiast w okresie zimowym,wiosennym używam przetartych pomidorów lub koncentratu pomidorowego własnej produkcji.Zapach jaki unosi się po kuchni jest rewelacyjny,nawet mój mąż zajada się takim szpinakiem więc zawsze robię go więcej.

Składniki:
  •  szpinak
  • pomidory lub przecier pomidorowy
  • czosnek
  • pieprz 
Na patelni teflonowej ułożyć posiekane liście szpinaku,na wierzch drobno ułożyć posiekanego pomidora lub przecier pomidorowy - dusić w sosie własnym.Gdy pomidor da mało soku można dodać łyżkę wody.Doprawić pieprzem i czosnkiem i gotowe.

 

czwartek, 18 lutego 2016

DIETA DR DĄBROWSKIEJ

  Obiecałam Wam wpis o diecie oczyszczającej i w końcu mam trochę czasu by spełnić życzenie.Czas szybko płynie,już 9 dzień mojego oczyszczania.Cieszę się bo widzę rezultaty.

Czym jest dieta warzywno - owocowa nazywana postem?
   Dieta warzywno - owocowa jest odmianą postu,czyli powstrzymania się od jedzenia.Główną jej cechą jest niedostateczne odżywianie zewnętrze,co umożliwia zastępcze odżywianie wewnętrzne,zwane drugim programem energetycznym,dzięki czemu organizm leczy się sam.Dieta warzywno - owocowa jest wskazana dla osób zdrowych w celach profilaktycznych oraz dla cierpiących na różne choroby:
  • alergie skórne,pokarmowe,astma
  • choroba zwyrodnieniowa stawów
  • nadciśnienie,wysoki puls
  • miażdżyca serca i naczyń
  • nadwaga,otyłość
  • niedoczynność tarczycy
Przeciwwskazaniem do diety jest:
  • nadczynność tarczycy
  • gruźlica
  • choroby psychiczne np depresja
  • ostra porfiria
  • wyniszczenie nowotworowe
  • okres ciąży,karmienia,u małych dzieci
  • stan po przeszczepie narządów
 Jakie mamy korzyści z leczenia dietą warzywno - owocową?
  • stabilizuje ciśnienie krwi,obniża wysokie,podwyższa niskie
  • normalizuje poziom cukru we krwi
  • rozpuszcza zakrzepy i doprowadza do cofania się blaszek miażdżycowych 
  • usprawnia wydalanie z organizmu wszelkich toksyn ( oczyszcza stłuszczoną wątrobę,złogi w stawach)
  • odblokowuje układy immunologiczne - zwiększa odporność organizmu na zakażenia,a także doprowadza do tego,że organizm rozpoznaje i leczy miejsca chore,sprzyja regeneracji i rewitalizacji(odmłodzenie) oraz długowieczności
  • oczyszcza skórę,wygładza zmarszczki
  • zjada zapasy tłuszczu ( w czasie 2 tyg diety ciężar ciała obniża się średnio o 5%)
  • przywraca harmonię na płaszczyźnie ciała i ducha,co daje uczucie wyciszenia.
 Jak dieta warzywno- owocowa działa na organizm?
  Podstawą jest oczyszczanie naszego organizmu ze złogów i toksyn.Metabolizm przestraja się niemal automatycznie.W czasie takiej diety zostają uruchomione mechanizmy samo- naprawcze, przywracające równowagę,czyli zdrowie.Informacja o zdrowiu jest zakodowana w genach każdej komórki.Toksyny są czynnikiem,który prawdopodobnie zaburza mechanizm regulacji organizmu.
  Przy niskim dowozie kalorii (400-600kcal) organizm przestawia się na korzystanie z własnych zapasów białka i tłuszczu,wydala zbędną wodę,likwiduje zwyrodniałe komórki i ogniska zapalne,tłuszcz,kwas moczowy odłożony w stawach.Znika uczucie głodu.
  Warzywa i owoce są świetnym źródłem witamin(zmiataczy wolnych rodników),mikroelementów,substancji bioaktywnych,dzięki czemu uzupełniane są wszelkie niedobory,a ich wybitnie alkalizujące oddziaływanie wpływa korzystnie na wbudowanie wapna do kości.

Co zaleca się jeść w czasie kuracji?
 Warzywa i owoce ubogie w energię,a więc takie,które zawierają śladowe ilości białka,tłuszczu i węglowodanów.
Warzywa: marchew,buraki,seler,rzodkiew,pietruszka,wszelkie kapusty,cebula,czosnek,por,ogórki(zwłaszcza kiszone),pomidory,sałata,papryka,dynia,kabaczek,rzepa,brukiew,brokuły,kalafior.
Owoce:jabłka,grejpfruty,cytryny i śladowe ilości słodkich owoców (truskawki,pomarańcze).
Do przyprawiania stosujemy chrzan,sok z cytryny,majeranek,kminek,zioła prowansalskie,natkę pietruszki,sól kamienną z mikroelementami( w bardzo małych ilościach).

  Do picia - woda bogata w minerały nie gazowana sztucznie np Galicjanka,Muszynianka,herbaty ziołowe,soki rozcieńczone wodą( tylko z dozwolonych produktów i wyciskanych samodzielnie).

W trakcie kuracji nie należy spożywać chleba,mleka,tłuszczu,mięsa,ziemniaków,zbóż,słodyczy,roślin strączkowych ani słodkich owoców.W takich przypadkach włącza się odżywianie zewnętrzne,które jest niepełnowartościowe,wyzwala głod,słabość i przerywa mechanizmy samooczyszczające.
Nie należy pić herbaty,kawy,alkoholu oraz najlepiej nie palić papierosów.
  Najtrudniejszy jest okres pierwszych dni - przestawiamy się wtedy na proces odżywiania wewnętrznego.Można odczuwać ból głowy,osłabienie,ociężałość,może wystąpić biegunka.Szereg objawów jest wywołanych uwolnieniem do krwi toksyn.Dlatego po oczyszczeniu jelit następuje poprawa samopoczucia.

To tylko tak krótkie informacje o diecie,te najbardziej podstawowe.Polecam książkę dr Ewy Dąbrowskiej "Ciało i ducha ratować żywieniem"....tam znajdziecie więcej informacji zarówno o diecie jak i przepisy.
Ważne jest to by owoce i warzywa były nieskażone pestycydami,sezonowe.Najlepszy okres do przeprowadzenia diety to jesień..jeśli post wprowadzamy w okresie zimowym bazujemy na kiszonych ogórkach,kapuście(najlepiej swoich),warzywach dostępnych przez cały rok.Czas postu: od 2 tygodni do 6 tygodni). Najlepsze rezultaty uzyskuje się po 6 tygodniach,po tym czasie trzeba powoli wprowadzać inne produkty,najlepiej warzywa i owoce zakazane na poście,strączkowe,trochę dobrego tłuszczu.
  Mimo,że dieta wymaga wiele wysiłku to zachęcam....rezultaty są rewelacyjne i rekompensują wszystko.Każdy zdrowy człowiek powinien chociaż raz w roku przeprowadzić takie oczyszczenie.

piątek, 12 lutego 2016

CIASTO Z DELICJAMI I KOLOROWYMI GALARETKAMI

  Szukacie nowego pomysłu na ciasto? Galaretki,delicje,brzoskwinie ....bogactwo smaku...przekonajcie się sami.Ciasto niezwykle efektowne,bardzo pyszne i łatwe.
Biszkopt orzechowy:
  •  5 jajek
  • 15 dag zmielonych orzechów
  • 5 łyżek cukru 
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić białka,dodając po łyżce cukru,następnie żółtka i lekko wymieszać.Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta,na końcu zmielone orzechy - dokładnie wymieszać.Wylać na blaszkę o wymiarach 34x24 cm i piec ok 30 min w 180 st C.

 Masa śmietankowa:
  •  1/2 l śmietany kremówki
  • zielona galaretka
  • ewentualnie 2-3 łyżki cukru pudru
 Dodatkowo:
  •  2 galaretki niebieskie
  • 1 galaretka czerwona
  • delicje o smaku malinowym
  • dżem malinowy
  • brzoskwinie w puszce 
Niebieskie galaretki rozpuścić wg przepisu.Czerwoną w 1 szklance a zieloną w 1/4 szkl gorącej wody.Czerwoną galaretkę należy wylać na jakieś płaskie podłużne naczynie by później można było pokroić ją w paski. Ubić śmietanę,na końcu dodać tężejącą zieloną galaretkę.Nie dodawałam cukru pudru,uważam to za zbyteczne,jednak jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta to dodajcie 2-3 łyżki przed dodaniem galaretki.

Ciasto posmarować dżemem malinowym,rozłożyć delicje czekoladą do góry.Następnie wyłożyć gotową masę śmietankową,na masę czerwoną galaretkę pokrojoną w paski po brzegach i na środku masy położyć,między nią rozłożyć brzoskwinie pokrojone w plasterki. Gotowe ciasto zalać tężejącą niebieską galaretką.

wtorek, 9 lutego 2016

SAŁATKA GYROS

   Prosta i smaczna sałatka warstwowa znana przez wszystkich.Przedstawiam Wam moją wersję,może kiedyś się skusicie.Doskonała na wszelkie imprezy,domówki,zawsze szybko znika.


Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • kapusta pekińska
  • ogórki konserwowe 4-5 sztuk
  • 3-4 czerwone cebule
  • groszek + kukurydza
  • przyprawa gyros
  • keczup,majonez
  • sos czosnkowy
 Pierś z kurczaka pokroić w kostkę,przyprawić przyprawić przyprawą,dokładnie wymieszać.Można zostawić na chwilę w chłodnym miejscu,ale nie jest to konieczne.Podsmażyć mięso na oleju,odsączyć na ręczniku papierowym i wystudzić.
Pozostałe warzywa pokroić w kostkę,groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy(użyłam małej puszki groszku i kukurydzy). Układać warstwami w kolejności:

Mięso + keczup + ogórki + sos czosnkowy + cebula + kukurydza i groszek razem wymieszane + majonez + keczup + kapusta pekińska

Do tej sałatki używam sosu czosnkowego zrobionego samodzielnie.Myślę,że napiszę kiedyś post związany z sosem czosnkowym,teraz tylko ten do sałatki podam

Sos czosnkowy:
  •  4 łyżki śmietany gęstej 18 %
  • 2 łyżki majonezu
  • 6 ząbków czosnku( ew 4 jeśli chcecie sos delikatniejszy)
  • szczypta pieprzu
Wszystkie  składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.Nie należy dodawać tutaj soli...dlaczego? przyprawa gyros do mięsa jest już wystarczająco słona,majonez też ma słony smak...

poniedziałek, 8 lutego 2016

SCHAB GOTOWANY W ZIOŁACH

   Rewelacyjny przepis na soczysty schab,stanowi doskonałą alternatywę dla wędlin sklepowych.
Składniki:
  •  1-1,5 kg schabu
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli (najlepiej himalajskiej)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej ( u mnie wędzona )
  • 2-3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • przyprawy ziołowe: tymianek,rozmaryn,oregano,lubczyk wg upodobania po 1/2 łyżeczki każdej przyprawy. Tym razem użyłam przyprawy "18 ziół Ojca Mateusza",którą bardzo polecam. 
Wlać wodę do garnka,dodać przyprawy,czosnek pokrojony na ćwiartki - wymieszać i dodać umyty schab.Zagotować  i tak na małym ogniu 40 min trzymamy,co jakiś czas obrać mięsko by się równomiernie gotowało ( 3-4 razy). Po tym czasie odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin,najlepiej na noc...mięsa nie wyjmujemy z wody.Na następny dzień ponownie gotujemy schab ok 30 min,odstawiamy do ostygnięcia w wodzie.Gdy już ostygnie zawinąć w folię aluminiową i wsadzić do lodówki.
  Mój schab miał 1.5 kg więc 70 min gotowania wcale nie jest przesadzony.Jeśli macie mniejszy kawałek ok 1kg możecie czas zmniejszyć po 10 min przy każdym gotowaniu.