czwartek, 27 lipca 2017

KORECZKI OGÓRKOWE Z KOLENDRĄ

   Sezon ogórkowy w pełni więc przedstawiam Wam nowy,fajny przepis na ogórki.Najlepsze są małe,ale średnie też dają radę.  Jeśli lubicie ogórki po żydowsku to gwarantuję Wam,że ten przepis również przypadnie Wam do gustu.
 

Składniki:
  •  2 kg małych bądź średnich ogórków
  • 2 średnie papryki
  • 2-3 cebule
 Do namoczenia:
  •  4 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki soli
 Zalewa:
  •  3 szklanki wody
  • 3 szklanki octu 10%
  • 3 -4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • kilka listków laurowych
 Ogórki oczyścić,pokroić ze skórką na grubsze plastry.Cebulę pokroić w krążki.
Ogórki i cebule wymieszać,zalać przegotowaną wodą z rozpuszczoną solą i odstawić na 3 godziny.
W tym czasie możemy przygotować zalewę: połączyć składniki i zagotować,odstawić by ostygła.
Paprykę oczyścić i pokroić w większą kostkę bądź paski.
Po 3 godzinach odcedzić ogórki z cebulą i wymieszać z papryką.Nakładać do słoików i zalać ostudzoną zalewą,zakręcić i pasteryzować ok 10-15 minut.



   Przepis pochodzi ze zbiorów s Anastazji. Według jej przepisu cukru dodaje się 4 szklanki - ja daję 3 szklanki,ale każdy musi spróbować sam,dać tyle ile mu pasuje.Ogórki wychodzą smaczne i chrupiące.
Z tej ilości otrzymacie ok 8-9 słoików 0,5l.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz