czwartek, 15 marca 2018

CURRY Z CIECIERZYCY

   Dziś pyszne,aromatyczne danie bezmięsne. Jeśli lubicie ciecierzycę to ten przepis jest dla Was.


Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego bądź drobiowego
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów bądź własny przecier pomidorowy 
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta chili 
  • sól,pieprz
Ciecierzycę opłukać na sicie,odsączyć. Zalać na noc zimną wodą. Następnego dnia odcedzić,przełożyć do garnka,zalać wrzątkiem, tak by woda sięgała ok 5 cm ponad ciecierzycę, i gotować ok 1 godziny,pod koniec posolić. Odcedzić.

Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę.Cebulę i czosnek obrać,posiekać. Cebulkę podsmażyć na łyżce oleju,pod koniec dodać czosnek. 
Zagotować bulion,dodać do niego podsmażoną cebulkę z czosnkiem,ziemniaki,pomidory bądź przecier,kmin oraz kurkumę. Gotować ok 30 min,aż składniki będą miękkie. Dodać ciecierzycę,doprawić solą,pieprzem i szczyptą chili ( uważnie by nie było zbyt ostro). 
Gotowe curry można posypać posiekaną kolendrą bądź natką pietruszki. 


2 komentarze:

  1. wspaniałe danie jednoganrkowe :) pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😍 bardzo pyszne i aromatyczne danie 😍 jak męża w domu nie ma to zawsze u mnie takie potrawy królują 😍

      Usuń