Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy
- 2 szklanki bulionu warzywnego bądź drobiowego
- 1/2 puszki krojonych pomidorów bądź własny przecier pomidorowy
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki kurkumy
- szczypta chili
- sól,pieprz
Ciecierzycę opłukać na sicie,odsączyć. Zalać na noc zimną wodą. Następnego dnia odcedzić,przełożyć do garnka,zalać wrzątkiem, tak by woda sięgała ok 5 cm ponad ciecierzycę, i gotować ok 1 godziny,pod koniec posolić. Odcedzić.
Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę.Cebulę i czosnek obrać,posiekać. Cebulkę podsmażyć na łyżce oleju,pod koniec dodać czosnek.
Zagotować bulion,dodać do niego podsmażoną cebulkę z czosnkiem,ziemniaki,pomidory bądź przecier,kmin oraz kurkumę. Gotować ok 30 min,aż składniki będą miękkie. Dodać ciecierzycę,doprawić solą,pieprzem i szczyptą chili ( uważnie by nie było zbyt ostro).
Gotowe curry można posypać posiekaną kolendrą bądź natką pietruszki.
wspaniałe danie jednoganrkowe :) pycha
OdpowiedzUsuńDziękuję 😍 bardzo pyszne i aromatyczne danie 😍 jak męża w domu nie ma to zawsze u mnie takie potrawy królują 😍
Usuń