piątek, 29 grudnia 2017

CIASTO Z NUTELLĄ I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

   Ciasto dla wielbicieli nutelli i pijanych śliwek - mój mąż uwielbia to zestawienie.


Biszkopt kakaowy:
  •  6 jajek
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 3\4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
 Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao - delikatnie wmieszać. Upiec w 180st.C ok 25-30 min.

Krem z nutellą i śliwkami:
  •  500 g suszonych śliwek
  • wódka do namoczenia śliwek
  • 25 dag masła
  • 20 dag nutelli
Suszone śliwki przełożyć do słoika i zalać wódką, tak by śliwki były przykryte. Zakręcić,odstawić na 1-2 tygodnie. Po odpowiednim czasie pokroić w kostkę.
Miękkie masło utrzeć na puszysto,dodać nutellę,na końcu pokrojone śliwki.
Biszkopt nasączyć dosyć mocno ponczem z herbaty,cytryny i wódki.
Gotową masę z nutelli wyłożyć na biszkopt.

Masa śmietankowa:
  •  1/2 l śmietany 36% 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan fix
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem,dodać śmietan fix - wymieszać.Wyłożyć na krem z nutelli.

 Dodatkowo: 
  •  gorzka czekolada do dekoracji
Na ubitą śmietanę zetrzeć gorzką czekoladę.Schłodzić w lodówce.





czwartek, 28 grudnia 2017

ROLOWANY PIECZONY BOCZEK

   Najlepsze są wędliny,które przygotujemy sobie sami w domowym zaciszu. Zero chemii,konserwantów -wystarczy zakupić tylko mięsko,dodać ulubione przyprawy i upiec w rękawie do pieczenia.
   Boczek rolowany to kolejna moja propozycja - pyszna,aromatyczna wędlina,mniam - uwielbiam.


Składniki:
  • 1,80 kg surowego boczku bez skóry
  • mała główka czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka musztardy francuskiej 
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej 
  • 2 czubate łyżki majeranku
  • papryka słodka bądź ostra
  • olej
Boczek umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.
Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę,połączyć razem z solą - wymieszać.
Musztardy ze sobą połączyć.
Suchy boczek nasmarować z jednej strony roztartym czosnkiem,połową musztardy,posypać papryką oraz 1 łyżką majeranku.Drugą stronę traktujemy tak samo.Polewamy niewielką ilością oleju , wkładamy do jakiegoś naczynia,odstawiamy na 24h do lodówki.
Po odpowiednim czasie wyciągamy boczek i zwijamy ciasno w roladę,obwiązujemy szpagatem bądź inną mocną nitką.
Piekarnik rozgrzać do 180st.C. Zwinięty boczek wkładamy do rękawa do pieczenia, pieczemy ok 1,5 godz.
Upieczony boczek zostawiamy w rękawie do pieczenia,aż wystygnie,następnie wkładamy do lodówki.


czwartek, 21 grudnia 2017

ŚLEDZIE MARYNOWANE W OCCIE Z CEBULKĄ

   Kolejny przepis na pysznego śledzika - jeszcze zdążycie zrobić. Zalewa jest delikatna i wychodzi jej naprawdę dużo.Zazwyczaj z tą samą zalewą robię opiekane śledzie,reszta idzie na marynowane,które właśnie Wam polecam.


Składniki:
  •  1 kg -1,5 kg płatów śledziowych matias 
  • 2-3 cebule pokrojone w talarki
  • 7 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 5-6 ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
Cebulę pokroić w talarki i zagotować z octem,wodą i pozostałymi składnikami na zalewę ok 5 min.Wystudzić.

 Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie - ok 2-3 godz,w zależności od stopnia słoności śledzi.Wyjąć z wody dokładnie wysuszyć.Pokroić na mniejsze kawałki.

Zalewę odsączyć na sicie - cebula ma być osobno.
W słoiku układać naprzemiennie śledzie z cebulą tj śledzie,cebula,śledzie ,cebula i tak do wyczerpania składników.
Śledzie zalać zimną zalewą,zamknąć słoiki i odstawić w zimne miejsce na 2-3 dni.


wtorek, 12 grudnia 2017

PIECZONA KARKÓWKA W PRZYPRAWIE GYROS

   Dziś moja propozycja nie należy do mało kalorycznych,wręcz przeciwnie,to danie,którego niektórzy mogą się obawiać.Tylko czy warto? Przecież takich potraw nie jadamy codziennie,tylko raz na jakiś czas. Smak zaś jest rewelacyjny a karkówka wychodzi soczysta i krucha.Przekonajcie się sami.


Składniki:
  •  1 kg karkówki 
  • 2 cebule
  • przyprawa do gyrosa
  • 5-6 łyżek keczupu 
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki musztardy
  • 1/2 łyżeczki chilli bądź ostrej papryki 
Karkówkę pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem - z każdej strony obficie posypać przyprawą do gyrosa.
Cebulę pokroić w piórka.
Keczup,majonez,musztardę oraz chilli dokładnie ze sobą wymieszać.
Do miski włożyć plaster mięsa,posmarować sosem,posypać cebulą,następnie znów plaster mięsa,sos i cebula.W takiej kolejności układamy warstwami,aż do wyczerpania składników. Przykryć i odstawić na parę godzin bądź na całą noc do lodówki.
Następnie mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok 40 do 1h,w 180st.C. Wszystko zależy od piekarnika i mięsa. Można zapiekać pod przykryciem ok 30 min,następnie zdjąć przykrywkę i zapiekać kolejne 15-20 min do zarumienienia.


poniedziałek, 11 grudnia 2017

KRUCHE PASZTECIKI Z MIĘSEM

    Idealnie kruche,takie na jeden kęs paszteciki - doskonałe na wszelkie imprezy czy święta.Wystarczy zmienić farsz a paszteciki wpasują się nawet na wigilijny stół. Z czerwonym barszczem stanowią doskonały duet.


Ciasto ( ok 40-45 sztuk):
  •  300 g mąki + ok 50 g do podsypania
  • kostka masła
  • 1 jajko
  • 100 g gęstej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soli
 Nadzienie:
  •  500 g mięsa,najlepsza łopatka bądź karkówka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • czerwona czubryca
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • warzywa na bulion
 Dodatkowo:
  •  1 jajko
Farsz: mięso ugotować z marchewką,pietruszką,kawałkiem selera i małą cebulą. Dodać ziele angielskie,liść laurowy - posolić.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle.
Gdy mięso wystygnie przekręcić przez maszynkę razem z przesmażoną cebulką. Następnie do mięsnej masy wlać tyle bulionu ( z gotowanego mięsa) by farsz nie był suchy - masa powinna być jednolita i dobrze zbita. Doprawić do smaku solą,pieprzem,czosnkiem,czubrycą oraz sosem sojowym.Masa musi być dosyć wyrazista w smaku.

Ciasto: 300 g przesianej mąki wysypać na stolnicę,dodać pokrojone w małe kawałki masło oraz jajko,sól i śmietanę - wyrobić na jednolitą masę,by nie było plamek z masła czy śmietany.Jeśli ciasto będzie kleiste dosypać trochę mąki - ciasto ma być miękkie i sprężyste ale nie lepkie.
Gotowe ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i wzdłuż dłuższego boku układać mięsną masę. Ciasto zawinąć raz tak by masa mięsna była w środku. Tak powstały wałek odciąć od reszty ciasta  i pokroić na ok 2 cm kawałki. Gotowe paszteciki wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.Postępujemy tak,aż do wyczerpania  ciasta.
Paszteciki wyłożone na blasze posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku ok 25-30 min w 180 st.C.


wtorek, 5 grudnia 2017

MAKOWIEC ŚNIEŻNY

   Pyszne makowe ciasto,które z powodzeniem możemy upiec na święta - zapewniam,że posmakuje każdemu. Moje ciasto niestety nie ma równych warstw - powstawało w wielkich bólach.Zdążyłam upiec biszkopt i zabrakło prądu.Ciasto kończyłam po 24 h i nie bardzo miałam ochotę czekać,aż bita śmietana stężeje na masie makowej - wyłożyłam wiec szybko masę orzechową.Starałam się robić to delikatnie,ale wiadomo....
   Zdjęcie i warstwy nie są idealne,ale zapewniam,że ciasto jest warte grzechu.


Biszkopt ( 20x30cm blacha)
  •  6 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem i delikatnie wmieszać na końcu.Piec ok 30 min w 180st.C.

 Masa makowa:
  • 25 dag maku
  • 10 dag cukru 
  • 3 białka
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki mleka
  • olejek migdałowy
  • 20 dag bakalii ( u mnie rodzynki,płatki migdałowe oraz skórka pomarańczowa)
Mak wsypać do garnka,zalać go gorącą wodą i gotować na małym ogniu ok 15 min. Po tym czasie zdjąć z ognia,odstawić na 20 min. Następnie mak osączyć,dwukrotnie zemleć w maszynce.

Gotowy mak ponownie przełożyć do garnka bądź patelni,dodać białka,miód mleko,cukier olejek migdałowy oraz bakalie - wymieszać i smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając,aż do uzyskania gęstej masy.

Gorącą masę makową wyłożyć na biszkopt i wyrównać.

Masa śmietankowa:
  •  1/2 l śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
Żelatynę  rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem,dodać powoli żelatynę i dokładnie wymieszać.
Gotową masę śmietankową wyłożyć na zimną masę makową,wyrównać.

Masa orzechowa:
  •  20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag mielonych orzechów
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki spirytusu 
Zagotować mleko i zalać nim zmielone orzechy,wymieszać.
Utrzeć masło z cukrem pudrem,dodać żółtka,przestudzone orzechy i spirytus.
Gotową masę wyłożyć na stężałą już masę śmietankową.

Polewa:
  • 15 dag masła
  •   3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 6 łyżek wody
Wszystkie składniki na polewę podgrzać,cały czas mieszając,aż się zagotują.Gotować polewę na małym ogniu ok 1-2 min.Odstawić do lekkiego przestudzenia na ok 15 min.

Wierzch ciasta polać polewą,posypać wiórkami kokosowymi.udekorować wg uznania.





piątek, 1 grudnia 2017

ŚLEDZIE Z SAŁATKĄ

   Święta zbliżają się wielkimi krokami więc podrzucam Wam mój pomysł na połączenie dwóch klasycznych świątecznych dań. Pyszny śledzik i sałatka jarzynowa.


Składniki:
  •  6 filetów śledziowych solonych
  • 2 duże marchewki 
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 jajka
  • kawałek pora
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 4 ziemniaki
  • puszka groszku
  • majonez oraz musztarda
  • sól,pieprz 
Filety śledziowe moczyć w zimnej wodzie bądź mleku ok 2 godz.
Marchew,pietruszkę,seler oraz ziemniaki ugotować.ostudzić,obrać.Jajka ugotować na twardo,obrać.Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.Groszek osączyć,dodać do sałatki razem z majonezem i dużą łyżką musztardy - doprawić solą oraz pieprzem.
Odmoczone śledzie wytrzeć papierowym ręcznikiem. Każdy płat posmarować sałatką i zwinąć w rulon - można spiąć wykałaczką.



Oczywiście sałatkę jarzynową można zrobić po swojemu,śledzi też można zrobić więcej.To tylko mój pomysł,który dowolnie można modyfikować.Zachęcam bo połączenie bardzo udane i smaczne. Resztę sałatki można podać osobno.

poniedziałek, 27 listopada 2017

ŻEBERKA PIECZONE W RĘKAWIE

   Macie ochotę na pieczone żeberka? Te tutaj są najlepsze. Nie wiem dlaczego przepis pojawia się dopiero teraz....ale w końcu jest.
  

Składniki:
  •  1 kg żeberek wieprzowych
Marynata:
  •  6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka musztardy, najlepiej rosyjskiej 
  • ok 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • średnia cebula pokrojona w większą kostkę
  • 6-7 łyżek oleju 
Żeberka umyć,osuszyć,pokroić na porcje.
Cebulę obrać,pokroić w większą kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i wymieszać.
Żeberka dokładnie natrzeć marynatą,odstawić na kilka godzin,najlepiej na całą noc do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 180st.C. Żeberka z marynatą włożyć do rękawa,zawiązać ( w rękawie zrobić parę dziur) i piec ok 1 godziny. Po upływie tego czasu rozerwać rękaw i piec jeszcze ok 20 min do lekkiego zrumienienia.
Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika.



czwartek, 23 listopada 2017

PASZTET GRYCZANY Z MIĘSEM MIELONYM

   Moja dzisiejsza propozycja jest dla miłośników kaszy gryczanej. Smaczny pasztet z mięsa,kaszy gryczanej i pieczarek - ciekawe połączenie składników prawda!? Zachęcam Was do zrobienia tego pasztetu - z pomidorkiem smakuje wyśmienicie.


Składniki:
  •  1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 20 dag pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • sól,pieprz
  • czubryca czerwona
Kaszę gryczaną ugotować na sypko.
Mięso mielone zmielić w maszynce do mięsa.
Cebule pokroić w drobną kostkę,zeszklić na maśle klarowanym. Dodać pokrojone w plasterki i oczyszczone pieczarki i całość chwilę poddusić.
Zmielone mięso wymieszać z ugotowaną kaszą,dodać podsmażone pieczarki z cebulą - doprawić do smaku solą,pieprzem oraz czubrycą czerwoną,dodać jajka - wymieszać.
Przygotowaną masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Wyrównać powierzchnię.
Piec w 180st.C ok 50 - 55 min.



poniedziałek, 20 listopada 2017

ZUPA GULASZOWA

    Gęsta,pożywana i rozgrzewająca zupka - w sam raz na jesienną pogodę oraz zimowe dni. U Nas bez ziemniaków bo tak lubimy.


Składniki:
  •  1,20 - 1,50 kg szynki bądź łopatki wieprzowej
  • ok 800 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 papryki
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziaren angielskich
  • 3 łyżki majeranku
  • sól,pieprz,kminek
  • papryka ostra i słodka ( najlepiej wędzona)
  • puszka pomidorów bądź passata pomidorowa bądź pomidory 
  • 1,5 l bulionu warzywnego bądź przegotowanej wody
Mięso pokroić w średnią kostkę,przyprawić solą,pieprzem,czosnkiem ( mała główka) oraz kminkiem.Odstawić do lodówki na parę godzin.
Następnie pokroić w kostkę cebulę - zeszklić ją na smalcu w większym garnku. Dodać mięso - gdy puści sok dodać liść laurowy oraz ziele angielskie.Zalać przegotowaną wodą bądź bulionem warzywnym.
Pieczarki  oczyścić,pokroić w plastry i wrzucić na suchą patelnię - smażyć do odparowania wody.Przełożyć do zupy.
Paprykę oczyścić,pokroić w większą kostkę - można ją wcześniej upiec w piekarniku,ale nie jest to konieczne.Włożyć do zupy i gotować,aż mięsko i warzywa będą miękkie.
Pod koniec dodać passatę bądź pomidory z puszki,doprawić do smaku papryką,majerankiem - wg własnego uznania i gustu.



czwartek, 16 listopada 2017

KOLOROWA BUŁKA MAŚLANA

   Puszysta,maślana bułeczka posmarowana masełkiem - w sam raz na pyszne śniadanie.


Składniki:
  •  1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 12 - 13 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 dag drożdży 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • kakao
 Kruszonka:
  •  50 g masła
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
Składniki na kruszonkę wkładamy do miski,rozcieramy palcami tworząc kruszonkę.Gotową wkładamy do lodówki.

Robimy rozczyn: Podgrzać 1/4 szkl mleka,aby było ciepłe,zalać nim drożdże,dodać 2 łyżki cukru.wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Resztę mleka zagotować z masłem oraz cukrem - ostudzić.
Wyrobić ciasto z mąki,wystudzonego mleka,soli,jajek i wyrośniętych drożdży.Odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godz,aby ciasto zwiększyło swoją objętość.
Gdy wyrośnie ciasto możemy rozwałkować - jednak jest ono bardzo plastyczne i wystarczy je rozłożyć palcami na prostokąt.Posypać kakao dość grubą warstwą na całej powierzchni i zwinąć jak roladę.Przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem - ponownie odstawić na 30 min w ciepłe miejsce.Posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać kruszonką i wstawić na 30 min do piekarnika na 180 st.C.


piątek, 27 października 2017

OŁADKI Z JABŁKAMI

    Oładki wywodzą się z tradycyjnej kuchni rosyjskiej.Najczęściej przygotowywano je w różnych zmodyfikowanych wersjach - i na słodko, i na słono - na terenach wschodniej Polski.
    Przepis zaczerpnęłam z książki s Anastazji.Oładki można podać posypane cukrem pudrem,z konfiturą,miodem lub śmietaną.Jeśli chodzi o mnie mi najbardziej smakowały z dżemem z czarnej porzeczki,oczywiście domowej roboty.


Składniki:
  •  20 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • 2 - 3 jabłka 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
Roztrzepać  całe jajka,dodać je do mleka.Następnie dodać sól,cukier,mąkę wymieszaną z sodą. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę i dodać starte jabłka.delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu niewielkie placuszki na złoty kolor.


wtorek, 24 października 2017

UDKA KACZKI W SOSIE PIECZARKOWYM

    Duszone udka z kaczki właściwie robią się same,wystarczy wcześniej przyprawić mięso i pokroić pieczarki. Obiad wychodzi bardzo smaczny,musicie spróbować.


Składniki:
  •  2 udka z kaczki
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz,tymianek i oregano
Kacze udka umyć,osuszyć,posypać solą,pieprzem oraz tymiankiem i oregano. Odstawić do lodówki na parę godzin. Patelnię bądź rondelek rozgrzać i obsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Obsmażone udka wyciągnąć z rondelka. Pokrojoną cebulę wrzucić na tłuszcz z mięsa i poddusić,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Udka ponownie włożyć do rondelka,podlać 1/2 szklanki bulionu bądź przegotowanej wody. Dusić na wolnym ogniu.
Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki i dodać do mięsa.Dusić razem ok 1,5 godziny,aż mięso będzie miękkie.Jeśli zajdzie potrzeba podczas duszenia uzupełniamy bulionem.Pod koniec sos możemy zagęścić 1 łyżką mąki,doprawić solą oraz pieprzem.