wtorek, 29 listopada 2016

KRUCHE CIASTECZKA NUSI Z KONFITURĄ

   Pyszne,maślane i kruche ciasteczka - idealne do kawy na dwa kęsy - uwielbiam.


Składniki:
  •  24 dag mąki 
  • 16 dag masła
  • 8 dag cukru
  • 2 żółtka gotowane przetarte przez sitko
  • 2 białka
  • marmolada bądź wiśnie z konfitury 
Z mąki,masła,cukru oraz ugotowanych żółtek zagnieść szybko ciasto.Schłodzić w lodówce ok 1-2 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkować. Z jednej części ciasta wykrawać foremką pełne krążki,z drugiej części wykrawać krążki z "dziurką" ( mniejszą foremką wykrawać pośrodku każdego krążka dziurkę). pełny krążek smarować roztrzepanym białkiem,nałożyć krążek z "dziurką" i wierzch również białkiem i obtoczyć w grubym cukrze,do dziurki włożyć dowolną konfiturę.
Piec na złoty kolor w temp. ok. 180 st.C przez 10-15 min.



poniedziałek, 28 listopada 2016

PAŁKI KURCZAKA W SEROWEJ PANIERCE

  Chrupiąca,aromatyczna panierka a w środku soczyste i miękkie mięsko kurczaka to moja propozycja nie tylko na obiad,ale też na przyjęcie w gronie znajomych.Spróbujcie,z pewnością nie pożałujecie.


1kg - 1,5 kg pałek z kurczaka

Marynata:
  •  6 łyżek oliwy
  • 4 łyżki octu winnego
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki chili
 Panierka:
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 10 dag drobno startego parmezanu
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 
Przygotować marynatę : obrać czosnek,przecisnąć przez praskę,dodać pozostałe składniki marynaty - dokładnie wymieszać.Umyte i osuszone pałki kurczaka umieścić w naczyniu,polać je marynatą,dokładnie natrzeć,przykryć i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny ( u mnie zawsze ok 5 godzin).

Przygotować panierkę: wszystkie składniki na panierkę dokładnie wymieszać.

Wyjętego z marynaty kurczaka dokładnie obtoczyć w naszej panierce,dociskając ją do mięsa,ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem.Piec ok 50 min w 190 st. C.



wtorek, 15 listopada 2016

DUSZONE PODUDZIA KURCZAKA Z CEBULKĄ I PIECZARKAMI

   Kiedy nie chce się Nam zbytnio przykładać do obiadu,ale chcemy smacznie zjeść polecam taką wersję kurczaka....pierwsza moja myśl była by zrobić je z samą cebulką,też byłoby smacznie,ale my ubóstwiamy pieczarki,gdyż nadają one daniu niesamowitego smaku i aromatu.



Składniki:
  •  ok 10 sztuk podudzi z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • ok 30-40 dag małych pieczarek
  • 2-3 liście laurowe
  • ok 5 sztuk ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 
  • sól,pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu ( rosołu)
 Marynata:
  •  6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • szczypta soli
Mięso umyć,osuszyć. Przygotować marynatę tj połączyć wszystkie jej składniki,wlać odrobinę oleju by utworzyła się papka i taką natrzeć podudzia.Odstawić do lodówki,najlepiej na całą noc.
Następnego dnia rozgrzać olej na patelni i obsmażyć podudzia na średnim ogniu na złoty kolor.

Cebulę obrać i pokroić w pióra,pieczarki oczyścić,ale nie myć,gdyż stracą swój smak. Wszystko wrzucić na patelnię i zeszklić,doprawić solą i pieprzem.Dodać podsmażone podudzia,podlać 1/2 szkl bulionu,dorzucić liście laurowe,ziele angielskie i całość dusić ok 40 min po przykryciem.Pod koniec duszenia dodać 1 łyżkę schłodzonego masła oraz czosnek niedźwiedzi. Należy pilnować by płyn nie wyparował, w razie potrzeby dolać bulionu.


poniedziałek, 14 listopada 2016

SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLĄ

   Szybka i smaczna sałatka,którą przygotowałam na niedzielne śniadanie.Polecam.


Składniki:
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • mała puszka kukurydzy konserwowej ( bądź 1/2 op dużej)
  • mała puszka groszku konserwowego ( bądź 1/2 op dużej)
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 20 dag szynki
  • 3 -4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała cebulka
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
Wszystkie produkty z puszek i słoika odsączyć z zalewy. Ugotowane na twardo jajka oraz szynkę pokroić w kostkę,cebulkę w małą kostkę oraz szczypiorek. Wszystkie składniki wymieszać. Majonez oraz jogurt ze sobą połączyć,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,sól i pieprz -  wymieszać,wszystko dokładnie połączyć.


środa, 9 listopada 2016

FILET Z KURCZAKA ZAPIEKANY Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

    Lekkie,soczyste mięso drobiowe pod czapeczką pomidorową to szybki i pyszny obiad.


Składniki:
  •  1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duży pomidor
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • świeża i suszona bazylia ( tymianek też dobrze pasuje)
  • sól,pieprz,papryka
  • oliwa z oliwek
Filety z piersi kurczaka umyć,osuszyć i pokroić na 4 części. Przyprawić : 2 ząbki czosnku,sól,pieprz oraz słodka papryka. Odstawić na parę godz do lodówki ( u mnie cała noc,ale nie jest to konieczne).
Pomidora umyć,pokroić w kostkę,mozzarellę osączyć - również pokroić w kostkę.Cebulę obrać,pokroić w małą kostkę,świeżą bazylię posiekać - połączyć wszystko razem,delikatne posolić,dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte  przez praskę oraz pieprz - dokładnie wymieszać.
Filety smażyć na patelni z każdej strony ok 1 min - odsączyć na papierowym ręczniku i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na filetach rozłożyć uprzednio przygotowaną mieszaninę z pomidora,posypać suszoną bazylią i delikatnie skropić oliwą.
Piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C.


środa, 2 listopada 2016

FLAKI WOŁOWE NA AROMATYCZNYM ROSOLE

  Prosta a jakże smaczna zupa - u Nas uwielbiana. Pojawia się chyba 3 razy w roku,ale zawsze w wielkim garze. Wszystkich Świętych to czas rodzinnych spotkań,dłuższego stania przy grobach bliskich więc to doskonała okazja by ugotować aromatyczne flaczki. Najsmaczniejsze wychodzą ugotowane na rosole z całej kaczki....niestety swojego drobiu nie mam,jeśli zaś zostaniemy obdarowani taką swojszczyzną zawsze żal całą wykorzystać na tą zupę.Nie używam również flaków już gotowych tzn. obgotowanych....raz takie kupiłam i jakoś nie przypadły Nam do gustu ( może na takie trafiłam). Mam swoje sprawdzone,surowe flaki,które zawsze kupuje. Owszem, posiadają swój zapach,ale przecież zawsze  możemy wywietrzyć dom.


Składniki:
  •  2 kg mrożonych,surowych ale pociętych flaczków
  • cały kurczak
  • 80 dag mięsa wołowego
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 4-5 liści laurowych
  • 7-8 kulek ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • sól,pieprz
  • papryka ostra i słodka
  • majeranek
Odmrożone flaki przepłukać w zimnej wodzie,odcedzić na durszlaku. Zalać zimną wodą,zagotować.Po zagotowaniu odlewamy wodę i ponownie zalewamy zimną - gotujemy flaki ok 30 min na wolnym ogniu.Po tym czasie odcedzamy flaki,zalewamy zimną wodą i ponownie gotujemy ok 30 min na wolnym ogniu.Odcedzamy.

Umytego kurczaka i mięso wołowe wsadzić w całości do dużego gara i zagotować.Następnie dorzucić oczyszczone i umyte warzywa - całość gotować na wolnym ogniu jak rosół ok 2 godz.Po tym czasie wyjmujemy warzywa oraz mięso by ostygło.Do rosołu wrzucamy obgotowane wcześniej flaki oraz ziele angielskie i liść laurowy - solimy.Gotujemy kolejną godzinę. Mięso kurczaka oraz wołowe kroimy w paseczki,warzywa ścieram na grubej tarce i wrzucam pod koniec gotowania.Całość doprawiam pieprzem,gałką,imbirem,papryką ostrą i słodką oraz majerankiem.

Można użyć gotowej przyprawy do flaków,ale zapewniam Was,że jeśli użyjecie świeżego imbiru,gałki oraz pozostałe przyprawy wymienione przeze mnie flaki będą bardzo aromatyczne i pyszne. U mnie zawsze jest dużo majeranku,wprost go uwielbiamy...flaczki lubią gdy jest dosyć pikantnie,ale uważajcie - jeśli gotujecie dla siebie i najbliższych przyprawić możecie pod siebie. Jeśli zaś spodziewacie się gości - lepiej by każdy sobie doprawił niż miał się udusić :}