czwartek, 20 kwietnia 2017

CIASTO CZESKIE

   Nie miałam czasu  przed świętami więc przepis dodaję dopiero teraz,ale to nic....ciasto jest tak pyszne,że można je serwować cały rok. U Nas często czeskie robi za mazurka - jest doskonałe.
   Blaszka 20x30 cm będzie idealna.

Ciasto:
  •  450 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g margaryny
  • 3 łyżki miodu ( może być sztuczny)
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
 Masa:
  • 1/2 l mleka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • sok z połowy cytryny
  • dżem wiśniowy
 Wykonanie:
Ciasto:
 Mąkę wysypać na stolnicę,wymieszać z sodą,dodać margarynę,posiekać ją nożem. Dodać cukier puder,jajka,miód i śmietanę.Zagnieść szybko elastyczne ciasto,podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na placek,przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 st.C ok 10-15 min do zarumienienia.

 Masa:
 Obie mąki wymieszać z 1 szklanką mleka. Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrem i wlać do niego rozmieszaną mąkę.Całość gotować do zgęstnienia.Ugotowaną masę budyniową ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę,cały czas ucierając dodawać po trochu  ostudzoną masę budyniową,na końcu wlać sok z cytryny.

Gotową masą przekładać upieczone i ostudzone placki. Dolny blat smaruję dżemem wiśniowym,dopiero później smaruję masą budyniową - dzięki temu ciasto nie jest mdłe i słodkie - jest idealne.
Całość polać polewą - u mnie najczęściej to roztopiona na parze mleczna czekolada.


Blaty po upieczeniu są twarde,ale po przełożeniu masą robią się miękkie,z dnia na dzień ciasto jest coraz smaczniejsze. Rozpływa się w ustach.

21 komentarzy:

  1. Nigdy takiego nie jadłam. A zapowiada się wyjątkowo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę? to bardzo stary przepis,myślałam,że tylko przypominam...fajnie,że przepis trafi do kogoś kto jeszcze nie znał ciasta :}

      Usuń
    2. Dzien dobry.Pieklam kilka razy .Swietne ciasto .

      Usuń
  2. nie jestem pewna ale chyba takie ciasto robiła kiedyś moja mama..mmm wygląda na to..pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy wśród składników na krem budyniowy nie powinno być jajek? Bo maka z mlekiem to beszamel, czyli kremem jest beszamel z masłem. Z tego co wiem, krem do ciasta czeskiego robi się z kaszy manny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapewniam,że do masy budyniowej nie potrzeba jajek i masa wychodzi przepyszna.....co do masy grysikowej...jest czeskie z masą grysikową oraz z masą budyniową....u Nas zawsze,od lat mamy taki przepis...zapewniam,że robi furorę i każdy chce przepis...także proszę pamiętać,ze przepisów na jedno ciasto jest mnóstwo...

      Usuń
  4. zawsze robię na Wielkanoc i nie tylko bo można zrobić wcześniej jak poleży to jest super

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, mam wrażenie , że podobne robi moja mama :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko możliwe, to stary przepis,który swego czasu krążył od domu do domu 😀

      Usuń
  6. Jaka śmietana ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja kojarzę to ciasto, ale z kasza manna...
    Ciekawe, które smaczniejsze 😊😊😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam smakuje bardziej wersja ta wyżej,ale pewnie zależy od smaku..każdy człowiek ma inny 😍

      Usuń
    2. Ja znam to ciasto jeszcze z lat 80.,z tym że krem na bazie masła i kaszy mannej na mleku,rzeczywiście pyszne a nazwa rudzielec tak mam w przepisie.😄

      Usuń
    3. Tak,ciasto stare,ale bardzo pyszne. Krem z kaszą manną też znam,z tymże u Nas zawsze tak się robiło krem więc podaje mój przepis . Nazwa rudzielec fajna,pierwszy raz słyszę o takiej 😂

      Usuń
    4. Stare przepisy...ale lepiej zabrzmi, że to przepisy naszych mam lub babć... superowo i dziękuję

      Usuń
  8. Podobne do placka królewskiego

    OdpowiedzUsuń