poniedziałek, 20 marca 2017

DOMOWY PASZTET W SŁOIKU

   Nie wiem czy Wy,ale ja uwielbiam mieć w zapasie słoiczki domowej konserwy. Pracy trochę jest,ale warto. Zalega mi w zamrażalce podgardle więc trzeba go dobrze wykorzystać. Tym razem padło na pyszny domowy pasztet.


Składniki:
  •  ok 1,20 kg wieprzowiny ( łopatka,karkówka,szynka)
  • ok 300 g podgardla bądź boczku surowego
  • ok 300 g wątróbki wieprzowej bądź drobiowej
  • 2 cebule
  • 2-3 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majeranku
  • gałka muszkatołowa
  • sól,pieprz, czerwona czubryca bądź czerwona papryka
Mięso i boczek pokroić w kawałki,włożyć do garnka i zalać wodą.Włożyć ziele angielskie i liść laurowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem,aż mięsko będzie miękkie. Wyjąć,odstawić do przestygnięcia.
W wywarze namoczyć bułkę,odcisnąć.
 Wątróbkę umyć,oczyścić i osuszyć.Cebulę obrać,pokroić w kostkę.Wsypać na rozgrzany na patelni olej,zeszklić.Włożyć wątróbkę,podsmażyć.Wystudzić.
Mięso wraz z wątróbką,cebulą i bułką dwukrotnie zmielić.Dodać jajka,dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku gałką muszkatołową,czosnkiem,majerankiem,czubrycą oraz solą i pieprzem.
Jeśli masa mięsna jest zbyt sucha można  dodać trochę wywaru z gotowanego mięsa ( ok 1/2 szkl).
Masę przełożyć do słoików,lekko ubijając.Zostawić wolne miejsce ok 2 cm od brzegu.Pasteryzować 1 godzinę,zostawić w garnku do wystygnięcia.
Pasztet można przechowywać do 1 miesiąca w lodówce.
Polecam Wam pasteryzację dnia następnego 40 minut co wydłuży czas trwałości do 4-6 miesięcy( także przechowywać w lodówce).
Gotowanie dnia 3 jeszcze 30 min nie wymaga chłodzenia.
Zawsze pasteryzuję takie słoiczki 3 dni,gdyż często mąż zabiera je w trasę.Mam pewność,że je zdrowo i smacznie. Z pomidorkiem bądź ogórkiem kiszonym to rewelacyjna kanapka nawet w podróży.


1 komentarz:

  1. O to właśnie chodzi :} ogromnie się cieszę i bardzo dziękuję :}

    OdpowiedzUsuń