środa, 20 lipca 2016

OGÓRKI PO ŻYDOWSKU

  Kolejna propozycja na ogórki - z lekkim posmakiem warzyw,chrupiące,po prostu pyszne.


 Składniki:
  •  dowolna ilość ogórków
 w każdym słoiku powinno być po trochu:
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 grubszy plaster większej cebuli
  • 5-6 plasterków marchwi
  • liść selera
  • łodyga kopru
 Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki soli
 Sposób przygotowania: do słoików włożyć ogórki oraz surowe warzywa. Zagotować zalewę i gorącą zalać ogórki.Zakręcić słoiki,włożyć do garnka wyłożonego ściereczką,zalać wodą i pasteryzować 3 min od chwili zagotowania się wody.


13 komentarzy:

  1. Muszę spróbować! Robię cukinię w zalewie curry i tez daję cebulę , spory liść selera i...pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo wiec jeśli cukinia pyszna to i ogóreczki będą smakować :}

      Usuń
  2. Z selerem, marchewką i cebulą jeszcze nie robiłam, koniecznie muszę wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam ten przepis ale nigdy nie pomyślałam, że pochodzi z kuchni żydowskiej :) polecam nowy przepis z bloga Kcalmara :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm,czy ten przepis pochodzi z kuchni żydowskiej to nie jestem pewna,myślę,że to tylko taka nazwa :},dziękuję za odwiedziny,już do Ciebie pędzę :}

      Usuń
  4. Przepis okej ;) ale proponuje bez gorczycy i zamiast 1 szklanki cukru dać dwie wychodzą takie fajne słodkie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za podpowiedź,ale właśnie w tym przepisie zmniejszyłam ilość cukru bo dla Nas 1 1/2 szkl to było stanowczo za dużo...każdy lubi co innego :} może komuś innemu spodoba się taka ilość cukru :}

      Usuń
  5. czy można pokroić ogórki w słupki

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Ogórki po żydowsku z czosnkiem to chyba nie te ogórki...inne przepisy mamy i inaczej się nazywają. ..po żydowsku czosnku nie mają...ale kto tam wie... nie

      Usuń