poniedziałek, 27 listopada 2017

ŻEBERKA PIECZONE W RĘKAWIE

   Macie ochotę na pieczone żeberka? Te tutaj są najlepsze. Nie wiem dlaczego przepis pojawia się dopiero teraz....ale w końcu jest.
  

Składniki:
  •  1 kg żeberek wieprzowych
Marynata:
  •  6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka musztardy, najlepiej rosyjskiej 
  • ok 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • średnia cebula pokrojona w większą kostkę
  • 6-7 łyżek oleju 
Żeberka umyć,osuszyć,pokroić na porcje.
Cebulę obrać,pokroić w większą kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i wymieszać.
Żeberka dokładnie natrzeć marynatą,odstawić na kilka godzin,najlepiej na całą noc do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 180st.C. Żeberka z marynatą włożyć do rękawa,zawiązać ( w rękawie zrobić parę dziur) i piec ok 1 godziny. Po upływie tego czasu rozerwać rękaw i piec jeszcze ok 20 min do lekkiego zrumienienia.
Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz