piątek, 16 października 2020

CIASTECZKA MARCHEWKOWE Z MARMOLADĄ

    Kruche, maślane , pomarańczowe od marchewki pyszne ciasteczka. Fajny sposób na przemycenie marchewki .

  Użyłam tutaj masła i radzę nie zmieniać  na margarynę. Lepiej zrobić z połowy porcji,ale będzie naprawdę smacznie 😍. Polecam. 


Składniki:

  • 70 dag mąki pszennej
  • 50 dag masła
  • 30 dag drobno startej marchewki 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • marmolada
Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać startą marchewkę oraz żółtka z cukrem pudrem. 
Połączyć wszystko razem i schłodzić. 
Następnie rozwałkować i wykrawać kwadraty. Na środek każdego nałożyć marmoladę i dobrze zlepić dwa przeciwległe końce. Posmarować roztrzepanym białkiem,ułożyć na blaszce i piec ok 15-20 min w 180 st. C. 
Gotowe ciasteczka oprószyć cukrem pudrem bądź polać lukrem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz