Zaczyn:
- 10 g świeżych drożdży
 - 50 ml ciepłej wody
 - Łyżeczka cukru
 - Łyżka mąki pszennej
 
Ciasto:
- 270 g mąki pszennej
 - 230 ml ciepłej wody
 - 1/4 łyżeczki soli
 - 2 łyżki oliwy
 
Wierzch:
- pomidorki koktajlowe
 - 1/2 średniej czerwonej cebuli
 - 2-3 łyżki oliwy
 - sól gruboziarnista
 - świeże zioła np cząber, rozmaryn
 
Zaczyn:
Do ciepłej wody włożyć drożdże,wsypać cukier i mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 min.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski.
Do mąki dodać sól, zaczyn, ciepłą wodą i oliwę. Dokładnie wymieszać, następnie wyrabiać ciasto ok 10 minut. 
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto przełożyć do okrągłej formy np tarty o średnicy 24 cm. 
Kciukiem porobić wgłębienia i skropić oliwą, powciskać pomidory . Cebulę pokroić w piórka, rozłożyć na cieście. Posypać rozmarynem bądź cząbrem i posypać solą. 
Odstawić na 30 min. 
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C i piec do zrumienienia ok 40 min ( w zależności od piekarnika).






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz