czwartek, 15 października 2020

DORSZ DUSZONY W SOSIE POMIDOROWYM

 Dawno już nie było przepisu na pyszną rybkę. Uwielbiamy z mężem najbardziej dorsza,dlatego pojawia się u Nas co najmniej raz w tygodniu. 

Dziś dorsz w aromatycznym, pomidorowym sosie ,mówię Wam coś pysznego. 

Składniki:
  • 6 kawałków dorsza 
  • cebula
  • 500 ml przecieru pomidorowego bądź passaty
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • sól,pieprz 
  • świeża bazylia ,ewentualnie suszona 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
Dorsza kroimy na 6 kawałków,solimy i posypujemy pieprzem. 
Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy passatę bądź przecier pomidorowy ( u mnie własnej roboty) , doprawiamy świeżą bazylią pokrojoną w drobne kawałki, czosnkiem,solą,pieprzem i papryką. Gotujemy około 7 - 10 minut ,aż sos lekko zgęstnieje. 
Na sosie układamy przyprawioną rybkę i dusimy jeszcze 10 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz