poniedziałek, 6 marca 2017

BIGOS JARSKI

   Rok temu w czasie postu wytrwałam 2 tygodnie na diecie dr Dąbrowskiej - właściwie to post,który ma nam pomóc pozbyć się zbędnych toksyn. Poczułam wiosnę i robię porządki zarówno w domu jak i we własnym ciele.....oczyszczanie idzie pełną parą. Co jakiś czas będę publikować moje przepisy bo wiem,że szukacie pomysłów...były nawet o to prośby....
   Na pierwszy ogień idzie bigos jarski - uwielbiam go i zawsze gotuję większą ilość,wkładam do słoików i jedzonko gotowe.


Składniki:
  •  ok 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 marchewki
  • 10-12 sztuk suszonych śliwek
  • przecier pomidorowy ok 2 łyżki 
  • pieprz ziołowy,majeranek,czosnek,kminek,chili bądź ostra papryka
  • liść laurowy,ziele angielskie
Kiszoną kapustę włożyć do większego garnka,podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na suchej patelni,dodać do kapusty. Warzywa  obrać,pokroić w słupki bądź zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do garnka razem z zielem angielskim i liściem laurowym.Po ok 30 min dodać śliwki,dusić następne 15 min. Pod koniec przyprawić pieprzem,papryką,kminkiem,czosnkiem,majerankiem i dodać przecier - wszystko dobrze wymieszać,dusić jeszcze chwilkę. Im dłużej stoi taki bigos tym jest smaczniejszy. Ilość przypraw według uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz