wtorek, 10 października 2017

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W BOCZKU

   Bardzo proste danie - delikatne mięsko doprawione ostrą musztardą i owinięte plastrami boczku,aby nie wyschło. Podałam z gotowaną fasolką szparagową. Smakowało rewelacyjnie.


Składniki:
  •  polędwica wieprzowa
  • cienkie plasterki wędzonego surowego boczku
  • musztarda rosyjska 
  • pieprz
Polędwiczkę umyć,osuszyć i pokroić na porcje.U mnie z jednej polędwiczki wyszło 6 kawałków.
Każdą porcję oprószyć pieprzem oraz posmarować musztardą. Następnie  owinąć plastrami boczku i obsmażyć na patelni ok 1-2 min z każdej strony.
Obsmażone polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego,wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 - 30 min w 170st.C. naczynie najlepiej przykryć pokrywką,ewentualnie folią aluminiową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz