czwartek, 16 listopada 2017

KOLOROWA BUŁKA MAŚLANA

   Puszysta,maślana bułeczka posmarowana masełkiem - w sam raz na pyszne śniadanie.


Składniki:
  •  1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 12 - 13 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 dag drożdży 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • kakao
 Kruszonka:
  •  50 g masła
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
Składniki na kruszonkę wkładamy do miski,rozcieramy palcami tworząc kruszonkę.Gotową wkładamy do lodówki.

Robimy rozczyn: Podgrzać 1/4 szkl mleka,aby było ciepłe,zalać nim drożdże,dodać 2 łyżki cukru.wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Resztę mleka zagotować z masłem oraz cukrem - ostudzić.
Wyrobić ciasto z mąki,wystudzonego mleka,soli,jajek i wyrośniętych drożdży.Odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godz,aby ciasto zwiększyło swoją objętość.
Gdy wyrośnie ciasto możemy rozwałkować - jednak jest ono bardzo plastyczne i wystarczy je rozłożyć palcami na prostokąt.Posypać kakao dość grubą warstwą na całej powierzchni i zwinąć jak roladę.Przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem - ponownie odstawić na 30 min w ciepłe miejsce.Posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać kruszonką i wstawić na 30 min do piekarnika na 180 st.C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz