piątek, 19 stycznia 2018

CIASTO MARCHEWKOWE

   Tydzień temu piekłam najlepsze ciasto marchewkowe a przepis ląduje na blogu dopiero teraz. Byliśmy na obiedzie u kuzynki więc postanowiłam,ze upiekę akurat to ciasto - jest pyszne,szybkie i zawsze szybko schodzi. Przepis dostałam dawno temu od koleżanki i teraz dzielę się z Wami.


Składniki:
  •  4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki marchewki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • po 1/2 szklanki orzechów włoskich,ananasa z puszki i wiórków kokosowych
Ubić białka,pod koniec dodać cukier,żółtka,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą  naprzemiennie z olejem. Na końcu dodać marchewkę,bakalie wymieszane z cynamonem,można też dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika ( ale nie jest to konieczne). Gotowe ciasto wylać na kwadratową blaszkę bądź tortownicę i piec w 180 st.C ok 50-60 min bądź do suchego patyczka.

Polewa:
  •  250g serka mascarpone 
  • 2 łyżki cukru pudru
Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i rozsmarować na wierzch wystudzonego ciasta. Posypać orzechami.


3 komentarze:

  1. Ja uwielbiam ciasto marchewkowe z daktylami. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo ładnie, chyba muszę wypróbować ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam bo każdy prosi o przepis jak spróbuję kawałek 😀

      Usuń