poniedziałek, 3 września 2018

JABŁKA NA SZARLOTKĘ

    W tym roku mamy dobry rok bo owoców jest mnóstwo. Aż żal by coś popsuło więc tak sobie przerabiam raz jabłka,raz śliwki.  Tym razem polecam jabłka na szarlotkę. Najczęściej robię je na oko,ale napisałam przepis dla osób,które dopiero zaczynają przygodę z przetworami.


Składniki: 

  • 4 kg jabłek - najlepiej antonówka bądź szara reneta 
  • sok z jednej cytryny
  • 1/4 szkl wody
  • cukier ( wg gustu)
2,5 kg jabłek obrać , pokroić w ćwiartki i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do garnka z wodą i prażyć chwilę pod przykryciem. W międzyczasie obrać 1,5 kg jabłek i pokroić w większą kostkę. Gdy jabłka się rozpadną dodać te pokrojone w kostkę,wsypać cukier ( ok 1/2 kg lub więcej ....wszystko zależy od jabłek i naszego gustu) i smażyć chwilkę bez przykrycia. Gorące przełożyć do słoików i pasteryzować ok 15 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz