piątek, 24 kwietnia 2020

DOMOWY PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI

   Przepyszny, domowy paprykarz szczeciński, w lodówce może stać do dwóch tygodni. Wystarczy zalać go na wierzchu oliwą i gotowe. Z pieczonym domowym chlebkiem smakuje rewelacyjnie.


Składniki:

  • duża wędzona makrela
  • 100 g ryżu 
  • ok 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • sól,pieprz
  • odrobina cukru
  • ostra i słodka papryka 
Ryż ugotować, przestudzić.
Makrelę obrać, pozbawić ości.
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać startą marchewkę, przecier pomidorowy. Dusić,aż warzywa będą miękkie, dodać szczyptę cukru.
Następnie dodać ryż i makrelę- jeśli przecieru będzie mało można jeszcze dolać. Wszystko doprawić solą, pieprzem oraz papryką ostrą i słodką. 

Paprykarz można przełożyć do słoiczków, wlać na wierzch łyżkę oliwy i zakręcić. Przechowywać do dwóch tygodni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz