piątek, 27 listopada 2020

PIECZARKI W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

     Rewelacyjna przekąska na imprezę lub jako dodatek do mięska ,najlepiej smakuje na ciepło .Smaczne i proste. Możemy sobie przygotować przed imprezą a już na spokojnie podgrzać w piekarniku. Najsmaczniejsze są malutkie pieczarki.


Składniki:

  • 50 dag małych pieczarek
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • chilli
  • 2-3 ząbki czosnku
Do miski wsypać mąkę, dodać mleko, jajko, proszek do pieczenia - doprawić solą, pieprzem, chilli oraz  wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego, jeśli będzie zbyt gęste możemy dolać niewielką ilość mleka.
Oczyszczone pieczarki obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w cieście i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Gotowe układamy na papierowym ręczniku.
Możemy podać z sosem czosnkowym, ale osobiście uwielbiam je bez dodatków. 





2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis 😁 zapisuję i będę robić .Dziękuję Aniu ☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super,że ponownie coś się spodobało 🥰 pieczarki są pyszne 🥰😍💕

      Usuń