środa, 23 grudnia 2020

NAJLEPSZY PIERNIK PRZEKŁADANY POWIDŁAMI

    Najlepszy piernik przekładany powidłami. Bez niego nie ma świat, on musi być bo rodzina zawsze o niego pyta , zawsze na niego czeka. Znika też bardzo szybko a plusem jest to,że można zrobić go na ostatnią chwilę.


Składniki:

  • 1 i 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 masła
  • 200 g płynnego miodu
  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • przyprawa do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 1,5 łyżki kakao
Masło utrzeć z cukrem,dodawać żółtka,miód, mąkę zmieszaną z przyprawą do piernika,kakao  i sodą,na końcu śmietanę. Ubić białka i wmieszać delikatnie. 
Piec w keksówce w 165 st.C ok 50-60 min.

Do przełożenia:
  • ok 400 g powideł śliwkowych
  • galaretka brzoskwiniowa 
Ostudzony piernik przeciąć na trzy części . 
Powidła podgrzać, dodać galaretkę. Ostudzić. Tężejącą masą przełożyć piernik. Polać ulubioną polewą, ozdobić wg uznania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz